Riba salpa može se pripremiti na različite načine, jedan od njih je priprema ribe salpe u tijestu.
Iako je priprema nešto zahtjevnija, rezultat je odlično jelo.
Salpa u tijestu sastojci:
- 1 kg salpe
- svežanj svježeg kopra
- svežanj svežeg peršina
- 30 dkg maslaca
- 2 jaja
- bjelanjak
- 50 dkg brašna
- žlica mlijeka
- ulje
- sol
- papar
Salpa u tijestu priprema:
Napravite tijesto od brašna i svih sastojaka. Nakon što ste ga zamijesili neka kratko ostoji prije nego ga razvalje.
Ribu očistite i osušite, te začinite sa soli i paprom. Iznutra ribu premažite maslacem te pospite s peršinom i koprom. Umotajte je u prozirnu foliju.
Ribu stavite na tijesto i po rubu tijesta režite oblik ribe.
Zatim ribu preselite na drugi dio tijesta i izrežete također oblik ribe.
Izvadite ribu iz folije i stavite na tijesto koje ste premazali mlijekom i jajem te prekrijte drugim dijelom.
Višak tijesta odrežite i od njega napravite ljuske ribe, rep i očo te zalijepite na tijesto uz pomoć bjelanjaka.
Prilijepite tijesto i stavite ribu u lim za pečenje. Premažite još tijesto mlijekoim i jajetom.
Pecite ribu oko pola sata na 180 stupnjeva. Salpa u tijestu je gotova, poslužite ju toplu.