U salatu od liganja možete dodati i druge morske plodove poput škampa ili jakobovih kapica. Prilagodite recept za pripremu salate od liganja vlastitom ukusu.
Sastojci potrebni za pripremu salate od liganja su:
- 500 g očišćenih lignji, izrezanih
- žličica soda bikarbone
- žličica soli
- voda
- celer, nasjeckani
- crvena pečena paprika, nasjeckana
- nekoliko zelenih maslina
- luk, nasjeckani
- češanj češnjaka, naribani
- peršin, mljeveni
- limunov sok
- maslinovo ulje
- mljevena crvena paprika
Upute za pripremu salate od liganja:
Lignje operite i očistite pa ih narežite na kolutove, a veće pipke prepolovite. Lignje pomiješajte sa soli, sodom bikarbonom i dovoljno vode da prekrije te ostavite sa strane 15 minuta.
U veću zdjelu stavite celer, crvenu pečenu papriku, masline, luk, češnjak, peršin, mljevenu crvenu papriku, limunov sok i maslinovo ulje te pomiješajte.
Postavite posudu s ledenom vodom i stavite veliki lonac vode da prokuha.
Lignje dobro ocijedite pa kuhajte u vodi dvije minute ili dok se ne skuhaju. Zatim odmah stavite kuhane lignje u kupelj s ledenom vodom.
Kad se lignje ohlade, ocijedite ih i zatim dodajte u zdjelu s povrćem i promiješajte. Probajte okus i začinite solju po ukusu.Salatu s lignjama ohladite u hladnjaku barem nekoliko sati. Prije posluživanja isprobajte okus i po potrebi dodajte još maslinovog ulja, limunovog soka ili soli i papra.