Salata od hobotnice s povrćem prava je poslastica za sve ljubitelje zdrave mediteranske prehrane. Kako pripremiti salatu od hobotnice s povrćem?
Sastojci od hobotnice s povrćem:
- 6 mrkvi, oguljene
- 4 crvena luka, oguljen
- 2 celera, oguljen
- lovorov list
- žlica crnog papra u zrnu
- šalica bijelog octa
- 2 kilograma hobotnice
- pola šalice maslinovog ulja
- sok od 1 limuna
- sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
- ljuta crvena paprika
- šalica nasjeckanog bosiljka, plus još za ukras
- 5 crvenih krumpira
Salata od hobotnice s povrćem:
Nasjeckajte polovicu mrkve, luka i celera te u loncu pomiješajte s lovorovim listom, paprom u zrnu i bijelim octom. Pustite da prokuha i dodajte hobotnicu, zajedno s vodom. Kuhajte najmanje 1 sat ili dok hobotnica ne omekša (provjerite oštrim nožem). Pustite da se hobotnica ohladi u vodi u kojoj se kuhala.
Hobotnicu narežite na male komadiće i prelijte maslinovim uljem, limunovim sokom, soli, paprom, paprikom i bosiljkom. Marinirajte, ohladite, 3 do 4 sata. Krumpir pirjajte u slanoj vodi dok ne omekša. Nasjeckajte preostalo sirovo povrće.
Mrkvu blanširajte oko 5 minuta i luk oko 2 minute, samo da uklonite hrskavost kako biste ju pripremili za salatu od hobotnice s povrćem. Pomiješajte hobotnicu sa sirovim celerom, kuhanim krumpirom i blanširanom mrkvom i lukom. Prilagodite začine, a zatim pokapajte svježim maslinovim uljem i limunovim sokom, ako želite. Ukrasite mljevenim bosiljkom i poslužite salatu od hobotnice s povrćem.