STRUČNJAK UPOZORAVA /

Omiljeni koktel Aperol Spritz je kancerogen? Nije bezopasan, sastojci u njemu su pravi 'toksični trio'

Image
Foto: Pixabay

Dr. Manz objasnio je zašto je aperitiv štetan za zdravlje

22.6.2024.
20:04
Pixabay
VOYO logo

Internetom kruži mit da je mnogima omiljeni koktel Aperol Spritz kancerogen. Glavni krivci su navodno dvije boje E110 i E124.

Ljubitelji Aperola će se razočarati jer u navedenoj tvrdnji ima istine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Boje su aditivi i stoga su ionako nezdrave jer su potpuno sintetičke. To samo po sebi predstavlja napor za tijelo", objasnio je doktor Manz za njemački RTL.

Image
Foto: Shutterstock

Kokteli mogu imati visoku razinu šećera jer su u njima razni sirupi.

Ta bi bojila mogla biti uzrok alergijskih reakcija, a u najgorem slučaju čak i kancerogena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako još nema definitivnog istraživanja koje izravno povezuje Aperol Spritz s rakom, dokazi iz studija na životinjama i kemijskih analiza dovoljno su ozbiljni da zahtijevaju oprez. Ne smijete zanemariti moguće opasnosti, pogotovo ako ga redovito konzumirate", objašnjava.

Image
Svijet koktela /

Orginalni recept za osvježavajući koktel Aperol Spritz

Image
Svijet koktela /

Orginalni recept za osvježavajući koktel Aperol Spritz

"U pokusima na životinjama, visoke doze dovele su do povećanog stvaranja tumora", dodao je.

'Toksični trio'

Ne može se dokazati da je Aperol sam po sebi kancerogen.

Dr. Manz objašnjava zašto je aperitiv štetan za zdravlje: "Aperol se sastoji od šećera, alkohola i umjetnih dodataka kao što su bojila. Ja ovu kombinaciju zovem toksični trio."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To postaje posebno opasno kada je u pitanju stres - koji pak može povećati rizik od raka.

Image
Foto: Pixabay

"Stres nije uvijek samo upravljanje vremenom, već i zračenje, zagađivači (u hrani) ili loša higijena spavanja, kao i oksidativni stres (plavo svjetlo , sa ekrana) . Sve to nije dobro za tijelo i izaziva maksimalan stres", kaže stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbubrežne žlijezde neprestano stimuliraju proizvodnju kortizola i na kraju se oslobađaju.

"Kortizol (hormon stresa) zauzvrat održava visoku razinu šećera u krvi, tjerajući tijelo da misli da je u akciji i da mora biti na oprezu. Sve se to može dogoditi pod stresom – a da prehrana nije odigrala niti jednu ulogu", kaže Manz.

POGLEDAJTE VIDEO: Andrea je najbolja hrvatska barmenica: Njezin koktel "Sretna zvijezda" sve je ostavio bez riječi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo