Internetom kruži mit da je mnogima omiljeni koktel Aperol Spritz kancerogen. Glavni krivci su navodno dvije boje E110 i E124.
Ljubitelji Aperola će se razočarati jer u navedenoj tvrdnji ima istine.
"Boje su aditivi i stoga su ionako nezdrave jer su potpuno sintetičke. To samo po sebi predstavlja napor za tijelo", objasnio je doktor Manz za njemački RTL.
Kokteli mogu imati visoku razinu šećera jer su u njima razni sirupi.
Ta bi bojila mogla biti uzrok alergijskih reakcija, a u najgorem slučaju čak i kancerogena.
"Iako još nema definitivnog istraživanja koje izravno povezuje Aperol Spritz s rakom, dokazi iz studija na životinjama i kemijskih analiza dovoljno su ozbiljni da zahtijevaju oprez. Ne smijete zanemariti moguće opasnosti, pogotovo ako ga redovito konzumirate", objašnjava.
"U pokusima na životinjama, visoke doze dovele su do povećanog stvaranja tumora", dodao je.
'Toksični trio'
Ne može se dokazati da je Aperol sam po sebi kancerogen.
Dr. Manz objašnjava zašto je aperitiv štetan za zdravlje: "Aperol se sastoji od šećera, alkohola i umjetnih dodataka kao što su bojila. Ja ovu kombinaciju zovem toksični trio."
To postaje posebno opasno kada je u pitanju stres - koji pak može povećati rizik od raka.
"Stres nije uvijek samo upravljanje vremenom, već i zračenje, zagađivači (u hrani) ili loša higijena spavanja, kao i oksidativni stres (plavo svjetlo , sa ekrana) . Sve to nije dobro za tijelo i izaziva maksimalan stres", kaže stručnjak.
Nadbubrežne žlijezde neprestano stimuliraju proizvodnju kortizola i na kraju se oslobađaju.
"Kortizol (hormon stresa) zauzvrat održava visoku razinu šećera u krvi, tjerajući tijelo da misli da je u akciji i da mora biti na oprezu. Sve se to može dogoditi pod stresom – a da prehrana nije odigrala niti jednu ulogu", kaže Manz.
POGLEDAJTE VIDEO: Andrea je najbolja hrvatska barmenica: Njezin koktel "Sretna zvijezda" sve je ostavio bez riječi!