Kad radite salatu od hobotnice i krumpira možete zamrznuti hobotnicu jer to pomaže da ona omekša ili možete kupiti već smrznutu i odmrznuti kod kuće. Nakon što pripremite hobotnicu i ona se ohladi i nasjecka, dobiva se ukusna salata s krumpirom, tanko narezanim celerom, šakom peršina i preljevom od ekstra djevičanskog maslinovog ulja i limunovog soka.
Sastojci potrebni za salatu od hobotnice i krumpira su:
- 1 kg hobotnice, očišćene
- 2 srednje velika krumpira, oprana, ali neoguljena
- 125 ml bijelog vina
- šaka peršinovog lista, sitno nasjeckanog
- sok od 1 limuna
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- štapić celera, tanko narezan
- sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Upute za pripremu salate od hobotnice i krumpira:
1. Dan prije planiranja kuhanja hobotnice stavite je u zamrzivač da se potpuno zamrzne. Sljedeći dan pustite da se odmrzne prije kuhanja.
2.Krumpire cijene i neoguljene stavite u lonac s hladnom vodom i zakuhajte. Kuhajte dok krumpir ne omekša, oko 20 minuta. Ocijedite i ostavite da se ohladi prije nego ga ogulite i narežete na kockice. Stavite na stranu.
3.U lonac stavite maslinovo ulje i zagrijte pa zatim pržite hobotnicu u loncu nekoliko minuta. Prelijte bijelim vinom i poklopite. Smanjite jačinu vatre i ostavite da se krčka oko 45 minuta i pustite da se malo ohladi u loncu dok ne bude topla. Izvadite hobotnicu, a ulje iz lonca sačuvajte i kada se dovoljno ohladi, ogulite kožicu nježno trljajući prstima i narežite na manje komade.
4. Hobotnicu i krumpir pomiješajte s peršinom, limunovim sokom, ostatkom maslinovog ulja i tanko narezanim celerom. Dodajte žlicu ulja iz lonca i papar. Salatu od hobotnice i krumpira jedite na sobnoj temperaturi ili ohlađeno.