Ovo je izvrsna salata od mrkve i celera koja se sjajno slaže s laganim jelima poput ribe i morskih plodova, kao i s bogatim obrocima poput pečene piletine i goveđeg gulaša.
Sastojci za salatu od mrkve i celera:
- 5-6 stabljika celera
- 2 srednje mrkve
- ¼ do pola žličice krupne morske soli
- 1 žličica naribanog đumbira
- 1 žlica sezamovog ulja
- Mali prstohvat bijelog papra
- Pospite tostiranim sjemenkama sezama
Priprema salate od celera i mrkve:
Zakuhajte veliki lonac vode. Vodu začinite prstohvatom soli. U međuvremenu pripremite celer i mrkvu. Celeru odrežite bazu i listove, a zatim stabljike operite pod mlazom vode. Gulilicom uklonite sve vlaknaste i žilave niti. Narežite ih na komade. Mrkvu narežite dijagonalno na tanke ploške. Komadiće celera i mrkve blanširajte u vrućoj kipućoj vodi oko 1 minutu.
Brzo ih isperite pod hladnom ili ledeno hladnom vodom kako biste zaustavili kuhanje i sačuvali živu boju. Ocijedite i otresite višak vode iz povrća prije nego što ga dodate u veliku zdjelu. Promiješajte i dodajte sve začine. Dobro promiješajte i ostavite sa strane 30 minuta da razvije okus ili je najbolje marinirati preko noći. Prije posluživanja pospite tostiranim sjemenkama sezama. Salatu od celera i mrkve je najbolje poslužiti ohlađenu.