dobar tek / RTL doznao tajni recept za prave bosanske ćevape!

Poznajte li ikog tko ne voli ćevape? Ovaj nacionalni specijalitet Bosne i Hercegovine većini je omiljena hrana, ali čak ni vrsnim domaćicama ne ispadnu dovoljno ukusni kad ih pripremaju kod - kuće. Istražili smo koje su to male tajne spravljanja pravih ćevapa, ali i koja je razlika između banjalučkih, travničkih i sarajevskih ćevapčića.

17.11.2014.
18:17
VOYO logo

Uzmite olovku u ruke jer krećemo. Otkrit ćemo vam tajnu originalnih sarajevskih ćevapa. Za početak, Bosna se ponosi s čak tri vrste ćevapa - travničkim, banjalučkim i sarajevskim. Banjalučki se razlikuju po obliku.

''Odlikuje ih to što se pet ćevapa nalazi u jednoj pločici, vezani su jedni s drugima. Sarajevski su svaki posebno. Travnički isto tako, ali je razlika u smjesi. U travnički se dodaje ta janjetina , koja malo poveže smjesu i čini razliku'', pojasnio nam je ugostitelj Edin Hukanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpopularniji su, naravno, oni koji se serviraju u bosanskoj metropoli. Oni se pripremaju od čiste junetine. U kilogram junećeg mesa umiješa se najviše deset posto junećeg loja. Zatim se doda soli, papra i češnjaka po želji te mala žličica sode bikarbone, a smjesa se mora samljeti čak dva puta, kako nebi ostalo grudica.

''Soda bikarbona je vrlo bitna, ona malo napuše taj ćevap pa bude sočniji'', dodaje Hukanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga se oblikuju ćevapi. I sad još jedna tajna vrhunskih majstora - ovakva smjesa u hladnjaku mora odstajati barem dva dana.

Vrhunski ćevapi peku se na drvenom ugljenu. Ali, ako vas ne služi vrijeme ili vam se ne da čistiti roštilj, ukusne ćevape možete ispeći i u običnoj tavici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uvijek je potrebno tavicu nauljiti da se oni ne zalijepe. I tavica ne smije pokrivati. Jer kada je pokrijete, para proizvodi vodu pa ćevap gubi na kvaliteti, bit će kao kuhan'', kaže Edin.

Ako želite obogatiti svoj jelovnik, u jedan dio pripremljene smjese možete dodati mljevene ljute feferone. I dobili ste originalne bosanske šiš-ćevape. Ćevapi se serviraju u lepinji namočenoj u goveđi temeljac, uz neizostavan luk! A jeste li uspjeli ispeći ćevape za pamćenje ,znat ćete već nekoliko minuta nakon što s vašeg tanjura nestane zadnji zalogaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ćevap mora biti lako probavljiv, ne smije teško sjedati na želudac'', zaključio je Edin.

Isprike više nemate. Recept ste dobili, a na vama je da ga isprobate i dašak Baščaršije osjetite u vlastitu domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo