Marinada je mješavina začina, ulja, kiselina i drugih sastojaka koja se koristi za poboljšanje okusa i mekoće mesa. Mariniranje piletine u marinadi prije pečenja na ražnju je uobičajena praksa koja pomaže u stvaranju sočnijeg i ukusnijeg pilećeg mesa.
Za pripremu marinade za pile na ražnju trebat će vam sljedeći sastojci:
- 1/2 šalice maslinovog ulja
- 1/4 šalice limunovog soka
- 2 žlice meda
- 2 žlice senfa
- 1 žlica soli
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
- 4 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žličice svježeg timijana, sitno nasjeckanog
Kada pripremate marinadu za pile na ražnju najprije u zdjeli pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Zatim umočite pileće komade u marinadu i dobro ih premažite. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite da se marinira u hladnjaku najmanje 2 sata, idealno preko noći.
Prije pečenja pilećih komada na ražnju, ostavite da se marinada ocijedi i lagano obrišite višak marinade. Pecite pileće komade na visokoj temperaturi, oko 200-220°C, oko 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 30-40 minuta, ovisno o veličini pilećih komada. Svako toliko premažite pile s ostatkom marinade tijekom pečenja za dodatnu aromu i sočnost. Ovaj recept za marinadu za pečeno pile već je gotov. Uživajte u ukusnoj i sočnoj piletini pripremljenoj uz ovu aromatičnu marinadu. Dobar tek!