Rolade od kelja i žitarica jelo je koje je nešto zahtjevnije za pripremu, možete ga poslužiti kao predjelo. Pripremite jelo koje spaja kelj i žitarice i to sve 'upakirano' u roladu.
Rolade od kelja i žitarica sastojci:
- 8 dkg ječma
- 8 dkg riže
- 5 dkg zobi
- glavica ljubičastog luka
- žličica majčine dušice
- 2 češnja češnjaka
- 40 dkg rajčice
- glavica mladog kelja
- 2 dcl povrtnog temeljca
- 3 dkg koncentrata rajčice
- žličica čili papričice
- 10 dkg sira menetalera
- maslinovo ulje
- 1 dcl vrhnja za kuhanje
- sol
Rolade od kelja i žitarica priprema:
Zob, ječam i rižu stavite namakati oko 5 sati u vodu.
Kelj stavite kuhati u slanu vodu oko pet minuta.
Na ulju pržite luk, češnjak i lagano posolite. Nakon dvije minute dodajte koncentrat rajčice, zob, ječam i rižu te pržite još tri minute.
Začinite s čili papričicom i majčinom dušicom. Dolijte malo ulja i rajčicu te kuhajte dok tekućina ne ispari.
Nakon pet minuta ostavite smjesu da se ohladi.
Na listove kelje stavljajte rashlađenu smjesu, savijte listove prema unutra i posložite u vatrostalnu posudu.
Prelijte ljuhom i vrhnjem za kuhanje. Pospijte sirom i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Rolade od kelja i žitarica je gotova i možete je poslužiti.