Kako se čuva maslinovo ulje? Ekstra djevičansko maslinovo ulje čuvajte dalje od svjetlosti, zraka i topline. Ovi elementi ubrzavaju proces oksidacije što utječe na rok trajanja maslinovog ulja.
Kako se oksidacija događa prirodno tijekom vremena, najbolje je iskoristiti ulje nakon što je otvoreno unutar prvih 6 mjeseci. Maslinovo ulje se ne smije čuvati pored štednjaka jer to izlaže ulje konstantnoj toplini. Također se ne preporuča čuvati ulje u hladnjaku jer kondenzacija unutar boce može uzrokovati neugodne okuse.
Čuvajte svoje ulje u hladnom, tamnom ormariću ili smočnici. Optimalna temperatura skladištenja maslinovog ulja je 15 stupnjeva celzijusa. Izloženost toplijim temperaturama uzrokuje pojavu neugodnih okusa u maslinovom ulju. O pravilnom skladištenju ovisi i rok trajanja maslinovog ulja.
Koliki je rok trajanja maslinovog ulja? Mnogi ljudi čuvaju kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje za posebne prilike, ali to je svjež proizvod koji treba konzumirati! Jednom u bocama, maslinovo ulje ima rok trajanja od 18 do 24 mjeseca tako da ekstra djevičansko maslinovo ulje treba kupiti u roku od 12 do 18 mjeseci od datuma berbe i potrošiti u roku od šest mjeseci od otvaranja.
Preporučujemo da se ulje potroši u roku od 30 do 60 dana nakon otvaranja. Zapamtite, visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje pruža najbolje zdravstvene prednosti i okus kada je svježe. Ali svakako pripazite na rok trajanja maslinovog ulja.