Šparoge i riža uvijek idu zajedno, a kada uz to dolazi hrskava panceta onda dobijete sjajno jelo. Kako se radi rižoto sa šparogama i pancetom?
Što je sve potrebno za rižoto sa šparogama i pancetom:
- 2 ljutike
- 500 g zelenih šparoga
- 400 ml juhe od povrća/temeljca
- 3 žlice maslinovog ulja
- 100 g riže
- 100 ml bijelog vina
- 60 g pancete (narezane)
- vrhnje za kuhanje
- peršin
- sol
- papar
- muškatni oraščić (svježe naribani)
Kako se priprema rižoto sa šparogama i pancetom:
Za početak pripreme rižota sa šparogama i pancetom narežite ljutike na kockice. Šparogama ogulite donju trećinu i odrežite im krajeve. Narežite šparoge na tanke, dijagonalne ploške, a vrhove uzdužno prepolovite. Zakuhajte 400 ml povrtnog temeljca.
Pirjajte ljutiku na 2 žlice vrućeg maslinovog ulja u loncu. Dodajte 100 g riže za rižoto sa šparogama i pancetom i kuhajte na pari dok ne postane prozirna. U to naspite 100 ml bijelog vina i ostavite da gotovo potpuno prokuha. Ulijte toliko vruće juhe da samo prekrije rižu. Kuhajte na srednjoj vatri 20 minuta. Postupno ulijevajte ostatak juhe uz povremeno miješanje. Nakon 15 minuta u rižu umiješajte šparoge i kuhajte.
Na 1 žlici vrućeg ulja u tavi popržite 60 g pancete, ocijedite na kuhinjskom papiru. Otrgnite listove sa 6 stabljika peršina, nasjeckajte i umiješajte u rižoto s 3 žlice vrhnja za kuhanje. Začinite soli, paprom i ribanim muškatnim oraščićem.
Poslužite rižoto sa šparogama i pancetom tako da ga pospete ostatkom peršina i slanine.