Rižoto sa škampima, limunom i parmezanom je jedan od ukusnijih rižota koje možete pripremiti vrlo jednostavno.
Ovo su sastojci koji će vam trebati za rižoto sa škampima.
- 2 žlice maslinovog ulja
- 350 g riže
- 200 ml suhog bijelog vina
- 1 limunov sok i korica
- 800 ml juhe od povrća
- 300 g škampa
- 3 svježa režnja češnjaka
- 2 žlice maslaca
- sol
- čili prah
- 2 žlice svježe nasjeckanog peršina
- 3 žlice svježe naribanog parmezana
- papar
Kako pripremiti rižoto sa škampima:
Češnjak očistite, prepolovite po dužini i narežite na sitne trakice. Kratko pirjajte na vrućem ulju u loncu. Dodajte rižu, kratko prodinstajte i prelijte vinom. U lonac dodajte limunov sok i koricu te zalijte malo juhe. Rižoto kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje. Nastavite dodavati malo juhe, pustite da je riža upije i tako nastavite dok riža ne postane kremasta, ali ipak malo hrskava (oko 20 minuta).
Kako biste dovršili rižoto sa škampima, operite škampe i osušite ih. Ogulite i nasjeckajte češnjak. Pržite sa škampima na 1 žlici vrućeg maslaca 3-4 minute. Začinite solu i čilijem.
Preostali maslac, peršin i parmezan umiješajte u rižoto te začinite solju i paprom. Rasporedite rižoto na tanjure, na vrh stavite škampe i poslužite. Rižoto sa škampima je gotov. Dobar tek!