Ako vam je dosta šampinjona, bukovače ili neke treće vrste gljiva, vrijeme je da probate shiitake gljive. One najčešće idu uz roštilj ili u woku, no rižoto sa shitake gljivaa nešto je što morate probati.
Rižoto sa shiitake gljivama drugačijeg je okusa, upravo zbog gljiva koje totalno preuzmu okus cijelog jela.
Priprema nije zahtjevna, a sastojci koji idu u rižoto sa shiitake gljivama su sljedeći:
- 1 šalica riže
- 250 grama očišćenih shiitake gljiva
- Maslinovo ulje
- 2 šalice vode
- Sol, papar, peršin
Shiitake gljive očistite ako nisu. Narežite ih na kockice. Popržite ih na malo maslinova ulja, a zatim pustite da puste vodu i da ista ispari. Miješajte cijelo vrijeme. Dodajte šalicu riže, sve pomiješajte. Začinite sa soli i paprom. Dodajte vodu. Povremeno miješajte i pustite da voda ispari, a da se riža skuha. Na kraju sve pospite peršinom.
Ako želite, možete dodati drugo povrće ili meso u rižoto sa shiitake gljivama. Važno je samo zapamtiti da se shiitake gljive trebaju prvo prodinstati, a zatim dodajte drugo povrće ili meso.