S obzirom da je rižoto s gljivama prepun ugljikohidrata pripazite na veličinu porcije. Kako se priprema rižoto s gljivama?
Za rižoto sa gljivama nabavite ove sastojke:
- 500 g gljiva
- 3 žlice maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1/2 žličice soli i papra
- 1 žlica maslaca
- 1 češanj češnjaka, mljevenog
- 2 luka, sitno nasjeckanog
- 1/4 šalice suhog bijelog vina
- 1 1/4 šalice riže, nekuhane
- 5 šalica pileće juhe / temeljca
Priprema gljive za rižoto s gljivama:
Dodajte 1 žlicu ulja i pola maslaca u veliki lonac na jakoj vatri. Kada se otopi, dodajte pola gljiva i kuhajte dok ne porumene. Dodajte 1/2 češnjaka, 1/4 žličice soli i papra, a zatim nastavite kuhati. Zatim izvadite u zdjelu. Ponovite s preostalim gljivama, a onda ih izvadite.
Priprema rižota sa gljivama:
Za početak smanjite vatru na srednju. U istom loncu otopite ostatak maslaca pa dodajte češnjak i luk. Pecite 2 minute dok luk ne postane proziran. Dodajte vino i ostavite da se brzo krčka 2 minute, stružući dno lonca, dok većina tekućine ne ispari. Dodajte rižu i miješajte 1 minutu dok ne postane poluprozirna.
Dodajte oko 1,5 šalice temeljca. Promiješajte, a zatim ostavite 3 minute, promiješajte samo nekoliko puta, dok se uglavnom ne upije.
Dodajte oko 1,5 šalice temeljca. Miješajte s vremena na vrijeme dok se većina temeljca ne upije, nije potrebno stalno miješati. Ponovite još dva puta dok se ne potroši sav temeljac. Nakon što se riža skuha rižoto sa gljivama je gotov i spreman za posluživanje.