Riža i povrće su bogati proteinima te pridonose zdravijem tijelu i zdravijoj funkciji tijela. Sastojke za rižoto od povrća prilagodite vlastitom ukusu.
Sastojci za rižoto s povrćem:
- žlica maslinovog ulja
- luk, nasjeckani
- 10 dkg paprike, nasjeckane
- 50 dkg gljiva, narezanih
- žlica protisnutog češnjaka
- 30 dkg riže za rižoto
- 6 šalica temeljca od povrća
- 2 žlice maslaca
- sol po ukusu
- papar po ukusu
Priprema rižota s povrćem:
Dodajte maslinovo ulje u lonac s nasjeckanim lukom i pirjajte ga na srednje jakoj temperaturi nekoliko minuta dok ne omekša. Dodati narezane gljive i češnjak te prodinstati s lukom. Poklopite lonac i kuhajte par minuta dok gljive ne puste malo vode.
Zatim maknite poklopac i dodajte rižu te je propirjajte s lukom, gljivama i češnjakom. Zatim dodajte 3 šalice povrtnog temeljca, dobro promiješajte, poklopite i pirjajte oko 20 minuta dok se juha uglavnom ne upije.
Zatim dodajte 1 i ½ šalice povrtnog temeljca, ponovno dobro promiješajte, poklopite i pirjajte oko 10 minuta dok se juha uglavnom ne upije.
Zatim dodajte posljednju 1 i pol šalicu povrtnog temeljca i papriku, ponovno dobro promiješajte, poklopite i pirjajte zadnjih 5-10 minuta. Gotov je kada riža uglavnom upije sav temeljac. Ugasite vatru i umiješajte 2 žlice maslaca. Dodajte sol i crni papar ovisno o tome kako želite da vam rižoto s povrćem ima okus.