Za pripremu rižota od svinjetine može se koristiti svinjski file ili mljeveno meso.
Sastojci potrebni za pripremu rižota od svinjetine i graška su:
- 300 g svinjskog mljevenog mesa
- 2 šalice riže
- šalica smrznutog mladog graška
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 režnja češnjaka, mljevena
- 1 limun bez korice
- 2 žlice maslaca
- 1l pilećeg temeljca
- 1 šalica bijelog vina
- malo maslinovog ulja
- sol
- papar
- parmezan
Upute za pripremu rižota od svinjetine i graška:
U jednoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja i dodajte malo soli. Dodajte luk i češnjak i lagano pirjajte/pržite minutu-dvije. Dodajte svinjsko mljeveno meso i pržite dok se svinjsko mljeveno meso potpuno ne skuha i izlomi na male komadiće. Isključite vatru i ostavite sa strane.
U većoj tavi ili većem loncu zagrijte preostalo maslinovo ulje i 1 žlicu maslaca te dodajte rižu i koricu limuna. Miješajte nekoliko trenutaka dok riža ne postane prozirna.
Dodajte 1/4 pilećeg temeljca i svo vino te neprestano miješajte dok se temeljac gotovo potpuno ne upije. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sav pileći temeljac – neprestano miješajući. Ako vam se čini da je riža još uvijek malo pretvrda nakon što potrošite sav temeljac, dodajte vodu dok riža ne omekša. Idealno bi bilo otprilike 1 puna šalica viška tekućine na vrhu riže nakon što postane mekana. Ne želite da riža bude previše mekana jer će inače postati previše ljepljiva.
Dodajte svinjsko mljeveno meso i grašak u rižu, kao i sok od limuna i obilnu porciju naribanog parmezana i posljednju žlicu maslaca. Lagano promiješajte.
Rižoto od svinjetine i graška poslužite u pojedinačne zdjelice i dobro začinite. Za posluživanje pokapajte malo maslinovog ulja i još malo parmezana.