Jela s bulgurom / Rižoto od bulgura s gljivama - recept i priprema

Image
Foto: Pixabay

Kad netko spomene rižoto, svima pada na pamet odmah riža, ali rižoto se može napraviti i od bulgura. Kako napraviti rižoto od bulgura?

30.11.2021.
22:11
Pixabay
VOYO logo

Rižoto od bulgura pun je vlakana, proteina, željeza, B-vitamina i magnezija. Donosimo vam recept za pripremu rižoto od bulgura s gljivama.

Sastojci koji su potrebni za rižoto od bulgura s gljivama su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1,5 l pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk, nasjeckani
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana ili sitno mljevena
  • 275 g bulgura
  • 180 ml bijelog vina
  • sol
  • 15 g maslaca
  • 30 g ribanog parmezana
  • malo nasjeckanog bosilja

Što se tiče gljiva za rižoto od bulgura, potrebno je:

  • 200 g smeđih gljiva, očišćenih i narezanih na manje komadiće
  • 1 češanj češnjaka, mljeveni
  • 1 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar

Upute za kuhanje rižota od bulgura:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulijte temeljac u lonac i zakuhajte, zatim smanjite na laganu vatru.

U drugom loncu zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte luk i dinstajte do kad luk ne omekša, dodajte češnjak i dinstajte još pola minute često miješajući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajte bulgur, pomiješajte i dodajte bijelo vino i zatim kuhajte 2-3 minute uz često miješanje dok tekućina ne ispari.

Smanjite vatru na srednje-nisku i počnite dodavati temeljac šalice odjednom, kuhajući dok se ne upije, često miješajući. Kad temeljac gotovo ispari, dodajte sljedeću šalicu temeljca i ponavljajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri i pirjajte gljive 5 minuta, često miješajući. Smanjite vatru na srednje i kuhajte još 10 minuta.

Dodajte 1 češanj češnjaka narezan na manje komadiće, začinite solju i paprom i dobro promiješajte. Smanjite vatru da gljive ostanu tople dok se bulgur kuha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je bulgur gotov, dodajte gljive i posolite po ukusu.

Umiješajte 1 žlicu maslaca, ugasite vatru i umiješajte sir. Rižoto od bulgura je spreman za posluživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo