Rižoto od bulgura pun je vlakana, proteina, željeza, B-vitamina i magnezija. Donosimo vam recept za pripremu rižoto od bulgura s gljivama.
Sastojci koji su potrebni za rižoto od bulgura s gljivama su:
- 1,5 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk, nasjeckani
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana ili sitno mljevena
- 275 g bulgura
- 180 ml bijelog vina
- sol
- 15 g maslaca
- 30 g ribanog parmezana
- malo nasjeckanog bosilja
Što se tiče gljiva za rižoto od bulgura, potrebno je:
- 200 g smeđih gljiva, očišćenih i narezanih na manje komadiće
- 1 češanj češnjaka, mljeveni
- 1 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
Upute za kuhanje rižota od bulgura:
Ulijte temeljac u lonac i zakuhajte, zatim smanjite na laganu vatru.
U drugom loncu zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte luk i dinstajte do kad luk ne omekša, dodajte češnjak i dinstajte još pola minute često miješajući.
Dodajte bulgur, pomiješajte i dodajte bijelo vino i zatim kuhajte 2-3 minute uz često miješanje dok tekućina ne ispari.
Smanjite vatru na srednje-nisku i počnite dodavati temeljac šalice odjednom, kuhajući dok se ne upije, često miješajući. Kad temeljac gotovo ispari, dodajte sljedeću šalicu temeljca i ponavljajte.
Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri i pirjajte gljive 5 minuta, često miješajući. Smanjite vatru na srednje i kuhajte još 10 minuta.
Dodajte 1 češanj češnjaka narezan na manje komadiće, začinite solju i paprom i dobro promiješajte. Smanjite vatru da gljive ostanu tople dok se bulgur kuha.
Kad je bulgur gotov, dodajte gljive i posolite po ukusu.
Umiješajte 1 žlicu maslaca, ugasite vatru i umiješajte sir. Rižoto od bulgura je spreman za posluživanje.