Krumpir se može pripremiti na razne načine pa je tako i njegova ribana verzija vrlo popularna.
Sastojci za ribani krumpir:
- 150 ml vrhnja
- 125 g mascarponea
- 3 jaja
- 6 grančica majčine dušice
- 125 g naribanog sira
- Morska sol i papar
- 750 g krumpira
Prije pečenja ribanog krumpira, pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih. Nakon toga pomiješajte vrhnje i mascarpone u velikoj zdjeli i miksajte dok ne dobijete smjesu glatke teksture.
Dodajte jaja i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Otrgnite listiće majčine dušice i dodajte u smjesu za vrhnje. Dodajte gruyere te posolite i poparite. Naribajte krumpir pa umiješajte u smjesu vrhnja dok se dobro ne sjedini.
Žlicom stavite naribani krumpir u podmazanu vatrostalnu posudu veličine i pecite otprilike 40 do 50 minuta ili dok krumpir ne bude pečen, a gornja strana postane hrskava i zlatna.