Riba pečena u soli ukusno je jelo koje možete pripremiti za običan ručak i/ili večeru ili za nešto svečanije pripreme. Isto tako, riba pečena u soli ima malo kalorija, jednostavna je za pripremu, kako sastojcima, tako i vremenski.
Da bi se riba pečena u soli našla na vašem stolu, od sastojaka vam je potrebno:
- 1 komad bijele ribe
- 2 kg krupne morske soli
- ružmarin
- 2 bjelanjka
- 300 ml vode
Riba pečena u soli priprema se na sljedeći način:
Odvojite bjelanjke, istucite ih, dodajte im vodu i krupnu morsku sol. Sve dobro izmiješajte i ostavite 10 minuta da odstoji. Zatim očistite iznutra, ali ljuske ne morate ukloniti. Razlog tome jest što će se one i tako primiti za sol te na taj način odvojiti.
Pripremljenu smjesu izlijte u lim za pečenje i napravite barem 4cm debljine na koju ćete posložiti ribu. Kada stavite ribu, sve zajedno stavite u pećnicu na 200 stupnjeva i otprilike 40 minuta.
Nakon što je riba pečena u soli gotova, prije posluživanja odvojite ju od soli, odstranite kožu i poslužite ju u filetima ili cijelu. Preporučamo da ju poslužite uz kuhano povrće začinjeno maslinovim uljem.