Kao prvi ukusni recept za jelo iz glinene posude pripremili smo ukusnu piletinu sa povrćem pečenu u glinenoj posudi. Sastojci za ovo jelo su jedno cijelo pile, sol, luk, mladi krumpir, mrkva, češnjak, začinsko bilje, bijelo vino te žličica morske soli. Najprije na utrljajte mješavinu maslinovog ulja i morske soli. Na kraju prelijte vinom. Natrljanu piletinu stavite na donji poklopac glinene posude. Okružite piletinu s povrćem, lukom i češnjakom. Pospite povrće nasjeckanim začinskim biljem i preostalom morskom soli. Stavite poklopac na glinenu posudu i stavite peći. Stavite glinenu posudu u hladnu pećnicu i zagrijte na 260°C. Pecite 1 sat. Ostavite piletinu da se odmori oko 10 minuta i poslužite.
Naši recepti za jela iz glinenih posuda ne završavaju na piletini. Kao slijedeće jelo pripremili smo vijetnamsku svinjetinu iz glinene posude. Recepti za jela iz glinenih posuda vrlo su popularna u Vijetnamu. Za pripremu ovog ukusnog ručka potrebno vam je ulje repice, 3 kilograma svinjske lopatice, sol, papar, ljutika, češnjak, čili, đumbir, umak od karamele, svinjski temeljac, kokosova voda, zeleni luk i lišće cilantre. Najprije svinjetinu začinite solju i paprom. Zagrijte ulje u pećnici na jakoj vatri. Dodajte svinjetinu u komadima i pecite sa svih strana 4-5 minuta ili dok dobro ne porumeni. Meso premjestite u glinenu posudu. Izlijte sve osim 2 žlice ulja i dodajte ljutiku, smanjivši vatru na srednju i pecite 3 minute. Dodajte češnjak, čili i đumbir te pecite još 3 minute uz često miješanje. Pečene začine prenesite u glineni lonac sa svinjetinom. U glineni lonac dodajte umak od karamele, svinjski temeljac i kokosovu vodu te pustite da kuha. Pokrijte i stavite u pećnicu na 180 otprilike 1,5 sat. Poslužite svinjetinu.
Ovi ukusni recepti za jela iz glinenih posuda nisu toliko komplicirani za napraviti i svakako će nahraniti čitavu obitelj.