Recepti za pripremu karamel kocki su različiti i brojni. Donosimo provjereni recept kako napraviti prhke karamel kocke koje se sastoje od prhkih kora, kreme od karamele i glazure od čokolade. Pratite recept i napravite prhke karamel kocke.
Prhke karamel kocke sastojci za kore:
- 20 dkg brašna
- 2 jaja
- 10 dkg masti
- 5 žlica šećera
- 3 žlice mlijeka
- malo vode
Prhke karamel kocke sastojci za kremu:
- 1/2 litre mlijeka
- 3 žlice brašna
- 5 žlica šećera
- 20 dkg šećera - špinanje
- 10 dkg margarina ili putra
Glazura od čokolade sastojci:
- 10 dkg čokolade za kuhanje
- 5 dkg margarina
Od svih sastojaka napravite glatko tijesto. Ako je potrebno dodajte još malo brašna. Dobivenu smjesu podijelite na 5 jednakih dijelova i napravite 5 kora za karamel kocke. Svaku koru razvaljate zasebno i stavite na suprotnu stranu lima za pečenje koju ste prethodno samo pobrašnili. Razvaljano tijesto probodite vilicom na nekoliko mjesta i stavite peći na 180 stupnjeva Celzijusa.
Pecite 10-ak minuta svaku koru zasebno.
Mlijeko, brašno i 5 žlica šećera zajedno izmiješajte i prokuhajte.
Nakon toga stavite 20 dkg šećera na laganu vatru neka se rastopi. Špinajte šećer, pazite da ga predugo ne špinate. Mora imati lijepu svjetlosmeđu boju. Nakon toga u špinani šećer dodajte nadjev od brašna, mlijeka i šećera.
Sve kuhajte nekoliko minuta. Na kraju u hladnu smjesu dodaje 10 dkg margarina ili putra. Podijelite smjesu na 4 dijela. Zatim krenite s izradom karamel kocki.
Stavite jednu koru na podlogu, premažite je kremom i tako sve do zadnje kore. Na kraju završite s glazurom od čokolade. Glazuru od čokolade napravite tako da u malom loncu otopite margarin zajedno s čokoladnom. Prelijete glazuru preko zadnje kore.
Karamel kocke su najbolje kada odstoje nekoliko sati prije rezanja.