Ovaj jednostavni recept donosi bogatstvo kremoznosti i ukusa, pružajući idealan dodatak različitim jelima.
Sastojci:
- 2 šalice raznog povrća
- 2 žlice maslaca
- 1/2 šalice povrtnog temeljca
- 1/4 šalice vrhnja za kuhanje
- Sol, papar i začini po ukusu
- Svježi peršin za posipanje
Kako biste pripremili krem umak s povrćem, u loncu s kipućom vodom, skuhajte narezano povrće dok ne omekša. Kada je povrće dovoljno omekšalo, ocijedite ga.
U drugoj tavi otopite maslac na laganoj vatri. Dodajte skuhano povrće u tavu s maslacem i kratko ga propržite, dok ne dobije zlaćanu boju.
Dodajte povrtni temeljac i pustite da zavrije. Zatim smanjite vatru. U smjesu dodajte vrhnje za kuhanje i začine po ukusu. Sve zajedno lagano promiješajte.
U završnom koraku, koristeći blender ili štapni mikser, smjesu pretvorite u glatki kremasti umak.
Poslužite pripremljeni krem umak od povrća preliven preko pečenog mesa, ribe ili tjestenine, a sve posipajte svježim peršinom.