Francuzi vole jednostavnost, stoga ni ovaj francuski tart od jabuke nije previše zahtjevan, pogledajte recept i uvjerite se sami.
Sastojci za recept za tart od jabuka:
- 125 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 200 g glatkog brašna
- 1 jaje, tučeno
- 1 ¾ kg jabuka
- 50 g šećera i 1 žlica
- 1 žlica konjaka ili rakije - po želji
- 25 g maslaca, otopljenog
- 3 žlice džema od marelica
- šećer u prahu, za posluživanje - po želji
Recept za tart od jabuka:
Utrljajte maslac u brašno, šećer i stavite prstohvat soli. Dodajte jaje i miksajte, a zatim oblikujte. Pokrijte i ohladite najmanje 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200C s ventilatorom.
Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini na debljinu kovanice i upotrijebite ga za oblaganje kalupa. Pecite 20 min. Nazubljenim nožem odrežite tijesto koje visi. Ostavite sa strane da se ohladi. Stavite 4 jabuke u plitku tavu s 2 žlice vode i kuhajte na laganoj vatri 25-30 min. Probajte smjesu i po potrebi zasladite s još šećera. Jabuke očistite i narežite na kriške. Rasporedite po dnu posude za tart, zatim posložite kriške jabuke u krugove. Premažite jabuke maslacem, zatim pospite šećerom i pecite još 20-25 minuta.
Pomiješajte džem s 1 žlicom vruće. Kad se tart od jabuka ispeče, obilato ga premažite pekmezom, pa ostavite da se malo ohladi. Poslužite tart od jabuka toplog ili hladnog, po želji pospite šećerom u prahu.