Batat je izvrstan izvor vitamina A, koji je važan za zdravu kožu i vid, funkciju imunološkog sustava. Također osiguravaju kalij, kalcij, vitamin C i dijetalna vlakna. Slatki krumpir bogat je ugljikohidratima koji osiguravaju energiju za napajanje tjelesnih stanica. Evo recepta za pečeni batat s povrćem.
Sastojci za batat s povrćem:
- 5 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- pola žličice papra
- 3 šalice 3 narezanog na kockice neoguljenog batata
- 1 šalica crvene paprike narezane na kockice
- 3 šalice cvjetića brokule
- pola šalice narezanog zelenog luka
- 1 šalica smrznutog graška, odmrznut
- 1 limeta, narezana na kockice
Pečeni batat s povrćem – priprema:
Zagrijte pećnicu na 220°. Poprskajte tavu sprejom za kuhanje. U velikoj posudi pomiješajte 4 žlice maslinovog ulja, soli i paprom. Dodajte batat i crvenu papriku. Prebacite povrće u tavu i rasporedite u jednom sloju. Pecite 30 minuta.
U istu zdjelu dodajte preostalu 1 žlicu maslinovog ulja, 1/4 žličice soli i 1/4 žličice papra. Dodajte brokulu i zeleni luk u zdjelu i umiješajte u smjesu povrća u tavi. Pecite još 5 minuta.
Grašak umiješajte u smjesu od povrća u tavi. Pecite 3 do 5 minuta ili dok se grašak ne zagrije, a krumpir jako omekša i počne rumeniti. Na vrh dodajte malo zelenog luka te poslužite s kriškama limete. Pečeni batat s povrćem je gotov i spreman za posluživanje.