Deserti /

Domaći paprenjaci najbolji su paprenjaci - recept i priprema

Image
Foto: Pixabay

Tražite ukusnu zimsku poslasticu? Paprenjaci vas neće razočarati. Saznajte što su paprenjaci te koji je najbolji recept za paprenjake.

27.2.2023.
9:56
Pixabay
VOYO logo

Paprenjaci su tradicionalni hrvatski kolači koji se pripremaju od brašna, šećera, meda i začina poput cimeta, đumbira i papra. Imaju karakterističan slatkasto-pikantni okus i aromatičnu teksturu koja ih čini savršenim poslasticama za hladne zimske dane.

Sastojci potrebni da se pripremi ovaj recept za paprenjake su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 500 g brašna
  • 250 g meda
  • 200 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 2 jaja
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica đumbira
  • 1/2 žličice papra
  • 1/2 žličice sode bikarbone

Kako biste pripremili ovaj recept za paprenjake najprije zagrijte med u posudi dok ne postane tekuć, a zatim dodajte šećer i maslac. Miješajte sastojke dok se potpuno ne sjedine. Dodajte jaja i začine te dobro promiješajte. Dodajte brašno i sodu bikarbonu u smjesu meda i miješajte dok ne dobijete tijesto. Pokrijte tijesto prozirnom folijom i ostavite da odstoji oko sat vremena na sobnoj temperaturi.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 1 cm i izrežite ga u željene oblike. Pecite paprenjake u pećnici oko 10-12 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi. Ovaj recept za paprenjake već je gotov te su paprenjaci spremni za posluživanje dok su topli. Paprenjaci su idealni kao božićni kolači, a mogu se i pokloniti kao darovi prijateljima i obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo