Iako se možda priprema čini komplicirana, mramorni kolač će vas zasigurno oduševiti.
Sastojci za mramorni kuglof:
- 200 g maslaca, sobne temperature
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 1 vanilin šećer
- 300 g brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 100 ml mlijeka
- 2 žlice kakaa
Za najbolji mramorni kolač zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite kalup za kuglof tako da ga premažete maslacem i brašnom.
U velikoj zdjeli promiješajte maslac sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte jaja jedno po jedno, miksajući nakon svakog dodavanja.
Dodajte i vanilin šećer i miješajte dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Ubacite i brašno, prašak za pecivo, te mlijeko, i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
U drugoj posudi, pomiješajte dvije žlice kakaa s malo vode, dok ne dobijete glatku pastu. Uzmite trećinu smjese od vanilije i dodajte u smjesu s kakaom. Sve zajedno dobro izmiješajte.
Ulijte polovicu smjese od vanilije u kalup za mramorni kolač, zatim dodajte smjesu s kakaom, i preostalu smjesu od vanilije. Koristite vilicu ili nož kako biste napravili kružne pokrete po smjesi, kako biste dobili efekt mramornog uzorka.
Najbolji mramorni kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40-45 minuta. Izvadite mramorni kolač iz pećnice i ostavite da se ohladi u kalupu 10-15 minuta prije nego ga izvadite i poslužite.