Kompot je mješavina krupnog svježeg ili sušenog voća koje se kuha u vlastitom soku, obično s malo šećera. Pogledajte naš recept za kompot od trešanja i pripremite ga za samo 15 minuta.
Sastojci za kompot od trešanja:
- 500 g cijelih trešanja bez koštica
- 2 žlice šećera
- 1 žličica sitno ribane narančine korice
- 1/4 šalice soka od naranče
- prstohvat soli
- 1 žličica balzamičnog octa
Priprema kompota od trešanja:
Trešnjama uklonite koštice i prerežite ih na pola, a po želji ostavite nekoliko cijelih trešanja. Nakon što ste izvadili koštice, trebali biste imati oko 2 i pol šalicu trešanja.
Ako nemate posudu za koštice od višanja, nježno pritisnite vrhom ruke višnje da se spljošte. Pritisak olabavi košticu iz voća i višnje je lako prelomiti na pola vrhovima prstiju kako biste mogli ukloniti koštice.
U srednje teškoj tavi za umake pomiješajte trešnje, šećer, narančinu koricu, narančin sok i sol. Zakuhajte na srednje jakoj vatri. Prilagodite vatru i kuhajte uz često miješanje oko 4 minute ili dok višnje ne puste sok i dok se šećer ne otopi.
Maknite posudu s vatre i umiješajte ocat. Ulijte u čistu staklenu teglu, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pokrijte teglu poklopcem i ohladite. Kompot od trešanja će stajati u hladnjaku do 1 tjedan. Ovaj recept za kompot od trešanja se može zamrzavati do 12 mjeseci.