Za pripremu hladetine svinjsko meso pažljivo obrežite i očistite te sve komade stavite u veliki lonac s paprom u zrnu, soli i lovorovim lišćem.
Podlijte vodom, 2-3 prsta iznad sastojaka, dodajte crni vinski ocat. Pustite da sve zavrije, a zatim smanjite vatru na nisku. Polako pirjajte 1 sat i 30 minuta dok svo meso ne bude napola kuhano.
Dodajte narezanu mrkvu i korijen peršina te nasjeckani luk za hladetinu. Nastavite pirjati još 1 sat i 30 minuta dok se svo meso ne raspadne.
Kad je gotovo, skinite masnoću s vrha, a meso i povrće odvojite od juhe. Uklonite hrskavicu i sve ili dio kosti s mesa. Meso i kožu izlomite na male komade i razdijelite u manje zdjelice ili kalupe. Ohladite juhu oko 20 minuta, a zatim procijedite kroz sitno sito i prelijte meso. Posude hladetine prekrijte aluminijskom folijom i ostavite da odstoje preko noći vani (ako je hladno) ili u hladnjaku.
Jednostavna preporuka: Ako želite hladetinu poslužiti kao predjelo, procijedite tekućinu u kalup za kruh. Kad se potpuno stegne, narežite na debele ploške i poslužite uz ploške integralnog kruha ili kruha.