Desert /

Recept kako se radi domaći starinski kuglof

Image
Foto: Pixabay

Starinski kuglof će vas sigurno oduševiti svojim okusom i mirisom. Kako pripremiti starinski kuglof?

1.4.2023.
15:50
Pixabay
VOYO logo

Starinski kuglof je savršen za doručak ili međuobrok, a posebno će se svidjeti ljubiteljima tradicionalnih kolača. Iako postoje različiti recepti za kuglof od voćnih do čokoladni, ipak je onaj starinski i najbolji.

Sastojci za starinski kuglof:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 500 g brašna
  • 1/2 kockice svježeg kvasca
  • 125 ml mlijeka, sobne temperature
  • 125 g šećera
  • 125 g maslaca, sobne temperature
  • 2 jaja, sobne temperature
  • žlica ruma
  • prstohvat soli
  • 100 g suhih grožđica
  • ribana korica limuna

Za pripremu starinskog kuglofa, najprije stavite grožđice u zdjelu i prelijte ih vodom tako da ih potpuno prekrijete. Ostavite da stoje oko deset minuta.

U maloj posudi razmrvite kvasac u mlijeku. Dodajte žličicu šećera i ostavite da se aktivira, desetak minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veliku zdjelu stavite brašno, šećer, sol, omekšali maslac, jaja, rum, ribanu koricu limuna i kvasac s mlijekom. Miješajte sastojke dok se ne sjedine. Zatim umijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično.

Za starinski kuglof, ocijedite grožđice i umiješajte ih u tijesto. Pokrijte zdjelu s tijestom krpom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto diže oko dva sata, dok se ne udvostruči u veličini.

Nakon što se tijesto diže, prebacite ga u pripremljeni kuglof kalup i ponovno ostavite da se diže oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180°C. Stavite kuglof u pećnicu i pecite oko 40-50 minuta.

Na samom kraju izvadite starinski kuglof iz pećnice i pustite da se ohladi prije posluživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo