Starinski kuglof je savršen za doručak ili međuobrok, a posebno će se svidjeti ljubiteljima tradicionalnih kolača. Iako postoje različiti recepti za kuglof od voćnih do čokoladni, ipak je onaj starinski i najbolji.
Sastojci za starinski kuglof:
- 500 g brašna
- 1/2 kockice svježeg kvasca
- 125 ml mlijeka, sobne temperature
- 125 g šećera
- 125 g maslaca, sobne temperature
- 2 jaja, sobne temperature
- žlica ruma
- prstohvat soli
- 100 g suhih grožđica
- ribana korica limuna
Za pripremu starinskog kuglofa, najprije stavite grožđice u zdjelu i prelijte ih vodom tako da ih potpuno prekrijete. Ostavite da stoje oko deset minuta.
U maloj posudi razmrvite kvasac u mlijeku. Dodajte žličicu šećera i ostavite da se aktivira, desetak minuta.
U veliku zdjelu stavite brašno, šećer, sol, omekšali maslac, jaja, rum, ribanu koricu limuna i kvasac s mlijekom. Miješajte sastojke dok se ne sjedine. Zatim umijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično.
Za starinski kuglof, ocijedite grožđice i umiješajte ih u tijesto. Pokrijte zdjelu s tijestom krpom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto diže oko dva sata, dok se ne udvostruči u veličini.
Nakon što se tijesto diže, prebacite ga u pripremljeni kuglof kalup i ponovno ostavite da se diže oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180°C. Stavite kuglof u pećnicu i pecite oko 40-50 minuta.
Na samom kraju izvadite starinski kuglof iz pećnice i pustite da se ohladi prije posluživanja.