Karamel preljev je ukusna i slatka poslastica koja može obogatiti razne deserte poput sladoleda, palačinki, torti i drugih poslastica. Ova glatka i slatka tekućina savršeno se kombinira s mnogim slatkim jelima i obogaćuje okus dodatnom dimenzijom. Donosimo jednostavan recept uz pomoć kojeg ćete bez problema naučiti kako napraviti karamel preljev kod kuće.
„Kako napraviti karamel preljev“? Započnite tako što ćete pripremiti lonac s debljim dnom i zagrijati ga na srednjoj vatri. U lonac dodajte jednu veliku šalicu šećera i polako ga otopite. Poželjno je koristiti drvenu žlicu ili silikonsku lopaticu za miješanje kako biste ravnomjerno rasporedili topljeni šećer. Kada šećer počne poprimati zlatno smeđu boju, polako dodajte pola šalice vode. Prilikom ovog postupka budite iznimno oprezni jer će mješavina šećera i vode jako prštati kada se spoji. Smjesu miješajte kontinuirano kako biste se osigurali da se šećer potpuno otopi i sjedini s vodom.
Nakon što se šećer otopi, smanjite vatru i dodajte pola šalice vrhnja za šlag, no pripazite jer će se mješavina šećera i vrhnja za šlag dodatno pjeniti. Nastavite miješati dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smjesu. Ako želite znati kako napraviti karamel preljev, ali da bude kremastiji, u smjesu dodajte jednu do dvije žlice maslaca. Maslac će mu dodati bogatiji okus i kremastu teksturu. Dobro promiješajte dok se maslac potpuno ne otopi.
Nakon što dobijete željenu teksturu i konzistenciju, uklonite lonac s vatre i karamel preljev ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Karamel preljev možete poslužiti odmah, dok je još topao ili ga možete preliti u staklenku s poklopcem i čuvati u hladnjaku do tjedan dana. Ako ga čuvate u hladnjaku, prije upotrebe ga je potrebno blago zagrijati kako bi se vratio u tekuće stanje.