Od svinjetine je za pripremu safta najbolje koristiti svinjski but ili lopatice jer je meso veoma mekano. U saft se najčešće stavlja rajčica i paprika a uvijek možete dodati i gljive ili neko drugo povrće po želji.
Sastojci koji su vam potrebni kako bi napravili saft su:
- 500 g svinjskog buta
- 1 glavica luka, oguljena i nasjeckani
- 2 mrkve, oguljene i narezane
- 200 ml sosa od rajčice
- 2 žličice mljevene crvene paprike
- 10 ml vina
- pola šalice brašna
- sol
- papar
- drugi začini po želji
Kako napraviti saft:
Svinjski but narežite na kockice a u međuvremenu nasjeckani luk i mrkvu prodinstajte na tavi s malo ulja pa zatim dodajte svinjetinu.
Dodajte vino, sol i papar i dinstajte do kad tekućina ne ispari. Dodajte malo vode i sosa od rajčice pa dinstajte dalje i dodajte vode po potrebi.
Nakon 1h kuhanja možete dodati brašno pomiješano s vodom kako bi saft bio malo gušći i zatim još malo prokuhajte.
Saft možete poslužiti uz tjesteninu, njoke, krumpir ili neki drugi prilog po želji.