Priprema steaka na tavi je najbolji način, a ujedno je i najlakši. Marinirajte steak, zagrijte tavicu i pripremite ukusan i sočan steak na tavi. Steak pripremljen na tavi odličan je izbor za savršen ručak.
Sastojci za pripremu steaka na tavi:
- 2 steaka
- žličica soli
- ½ žličice svježe mljevenog crnog papra
- 2 žlice biljnog ulja
- 1 žlica neslanog maslaca
- nekoliko grančica svježeg listova timijana
Za početak steak osušite papirnatim ručnicima, zatim posolite i popaprite. Zagrijte tešku tavu na srednje jakoj vatri dok ne bude VRLO vruća. Dodajte ulje u tavu i zagrijte dok ne počne svjetlucati i tečno se kretati po posudi.
Pažljivo stavite steak u tavu, puštajući ih dalje od sebe kako ulje ne bi prskalo u vašem smjeru. Ulje bi trebalo cvrčati.
Steaku je potrebno nekoliko minuta neometano da razvije zlatnu koricu. Okrenite ih kada se lako otpuste i dno postane tamnosmeđe boje, oko 3 minute. Nastavite peći još 3 do 4 minute na drugoj strani za rare do srednje rare. U posljednjoj minuti pečenja steaka u tavu s odrescima dodajte maslac i grančice timijana.
Ako namjeravate rezati odreske, premjestite ih na dasku za rezanje i ostavite da odmaraju, prekrivene aluminijskom folijom, 5 do 10 minuta, a zatim tanko narežite.