Kulinarski trikovi /

Kuhinjski odabir: Gustin ili brašno

Image
Foto: Thinkstock, AwakenedEye

Zanima li vas koje su razlike između gustina i brašna? Na pravom ste mjestu. Donosimo glavne razlike gustina ili brašna te što je bolje odabrati za pripremu vašeg idućeg kolača, gustin ili brašno.

5.10.2021.
21:12
Thinkstock, AwakenedEye
VOYO logo

Gustin i kukuruzno brašno potječu od kukuruza, ali se razlikuju po profilima hranjivih tvari, okusima i upotrebi. Kukuruzno brašno odnosi se na fino mljeveni prah iz cijelih zrna kukuruza, dok je gustin također fini prah, ali napravljen samo od škrobnog dijela kukuruza. Zbog svog različitog nutritivnog sadržaja i načina prerade, imaju različite namjene u kulinarstvu. U nastavku ovog članka donosimo glavne razlike gustina i brašna te što odabrati za idući kolač, gustin ili brašno.

Kukuruzno brašno se dobiva finim mljevenjem cijelih zrna kukuruza, dok se gustin dobiva samo od škrobnog dijela kukuruza. Kao rezultat toga, kukuruzno brašno sadrži proteine, vlakna, škrob, vitamine i minerale, dok gustin uglavnom sadrži ugljikohidrate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukuruzno brašno ima zemljani, slatki okus sličan cjelovitom kukuruzu, dok je gustin bez okusa.

Dakle, gustin ili brašno? Odabir ovisi o tome što pripremate. Kukuruzno brašno se može koristiti za izradu kruha i peciva, dok se gustin koristi kao sredstvo za zgušnjavanje. Kukuruzno brašno je žuti prah od fino mljevenog, osušenog kukuruza, dok je gustin fini bijeli prah od škrobnog dijela kukuruza.  Kukuruzno brašno se koristi slično kao i druga brašna, dok se gustin uglavnom koristi kao zgušnjivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadam se da smo vam u ovom članku odgovorili na pitanje: „Gustin ili brašno“ te sada znate što odabrati za pripremu idućeg obroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo