Gustin i kukuruzno brašno potječu od kukuruza, ali se razlikuju po profilima hranjivih tvari, okusima i upotrebi. Kukuruzno brašno odnosi se na fino mljeveni prah iz cijelih zrna kukuruza, dok je gustin također fini prah, ali napravljen samo od škrobnog dijela kukuruza. Zbog svog različitog nutritivnog sadržaja i načina prerade, imaju različite namjene u kulinarstvu. U nastavku ovog članka donosimo glavne razlike gustina i brašna te što odabrati za idući kolač, gustin ili brašno.
Kukuruzno brašno se dobiva finim mljevenjem cijelih zrna kukuruza, dok se gustin dobiva samo od škrobnog dijela kukuruza. Kao rezultat toga, kukuruzno brašno sadrži proteine, vlakna, škrob, vitamine i minerale, dok gustin uglavnom sadrži ugljikohidrate.
Kukuruzno brašno ima zemljani, slatki okus sličan cjelovitom kukuruzu, dok je gustin bez okusa.
Dakle, gustin ili brašno? Odabir ovisi o tome što pripremate. Kukuruzno brašno se može koristiti za izradu kruha i peciva, dok se gustin koristi kao sredstvo za zgušnjavanje. Kukuruzno brašno je žuti prah od fino mljevenog, osušenog kukuruza, dok je gustin fini bijeli prah od škrobnog dijela kukuruza. Kukuruzno brašno se koristi slično kao i druga brašna, dok se gustin uglavnom koristi kao zgušnjivač.
Nadam se da smo vam u ovom članku odgovorili na pitanje: „Gustin ili brašno“ te sada znate što odabrati za pripremu idućeg obroka.