Panceta je podrijetlom iz Dalmacije, dok je slanina iz Slavonije. Razlika između slanine i pancete krije se u njihovoj pripremi. Slanina koja je podrijetlom iz Slavonije priprema se tako da se uzme meso koje će se koristiti kao slanina i utrlja se velikom količinom soli. Nakon što se utrlja velikom količinom soli, meso se slaže u bačve ili velike plastične posude i tamo stoji do nekoliko tjedana. Nakon tog perioda slanine se vješaju i suše na dimu dok se ne osuše dovoljno. Koja je razlika između slanine i pancete?
S druge strane panceta, koja potječe iz Dalmacije, priprema se na potpuno drugi način. Panceta se priprema isto kao i slanina na početku. Meso se utrlja u visoke količine soli, stavlja se u bačve, a zatim se tamo ostavlja nekoliko tjedana. Nakon nekoliko tjedana dolazi do slijedećeg koraka koji je potpuno drugačiji od pripreme slanine. U ovom se koraku krije osnovna razlika između slanine i pancete. Panceta se sada ostavlja na suhom zraku i tako se suši bez dimljenja što joj daje specifičan okus. Okus je još jedna velika razlika između slanine i pancete.