Morski plodovi /

Koja je osnovna razlika između orade i brancina?

Image
Foto: Pixabay

Koja je osnovna razlika između orade i brancina? Kako razlikovati oradu od brancina?

26.3.2022.
14:51
Pixabay
VOYO logo

Velika razlika između orade i brancina vidljiva je na njihovom vanjskom izgledu te se one lako raspoznaju. Orada je riba širokog, plosnatog tijela modro-zeleno-sive boje te na svojem bokovima ima smeđe pruge. Brancin može dosegnuti duljinu čak od jedan metar i postići masu od 14 kilograma. Krupnija glava s tamnim mrljama i tijelo olovno-sive boje glavne su karakteristike njegovog izgleda.

Obje ribe sadrže približno jednak udio proteina, ali razlika između orade i brancina može se zamijetiti u postotku masti jer orada sadrži dva puta više masti. Bogate su vitaminima B kompleksa (riboflavin, niacin, tiamin, pantotenska kiselina, vitamin B6, vitamin B9) i vitaminom A. Mineralni sastav približno je jednak u udjelu fosfora, željeza i cinka, ali značajna razlika između orade i brancina primijeti se u udjelu magnezija, selena i kalija jer brancin sadrži veće udjele tih mineralnih tvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orada i brancin su ribe male kalorijske vrijednosti, a njihovom konzumacijom možemo zadovoljiti dnevne potrebe za omega-3 masne kiseline koje posjeduju i protuupalni učinak. Povećavanjem zastupljenosti bijele ribe u našoj prehrani povoljno utječe na zdravlja. Brancin pomaže u snižavanju rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti, snižava krvni tlak i razinu lošeg kolesterola. Zbog kombinacije mineralnih tvari i masnih kiselina pridonosi normalnom radu mozga (poboljšavanje raspoloženja, smanjuje rizik za depresiju) i pridonosi poboljšanju vida. Orada zbog svog dobrog sastava vitamina B kompleksa povoljno utječe na sintezu crvenih krvnih stanica i DNA molekula. Također zbog mineralnog sastava utječe na normalan rad hormona štitne žlijezde.

Nema velike razlike između orade i brancina prilikom određivanja svježine ribe. Važno je da prilikom kupnje obratite pažnju na oči. Oči ribe moraju biti bistre i sjajne, a tijelo vlažno i čvrsto. Naravno riba ne smije imati neugodan miris. Trebaju se čuvati na niskim temperaturama, ako se brzo priprema onda je to do minus jedan stupanj, a ako je riječ o kasnijoj upotrebi najbolje je smrznuti ribu na minus 18 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orada i brancin se mogu pripremiti na različite načine, ali za razliku od brancina orada je izvrsna za pečenje na žaru ili prženje i može se dobro filetirati.

Brancin je moguće pripremati kao riblju juhu, peći u pećnici ili jednostavno pripremiti na lešo. Obje ribe idealno idu uz povrće i u kombinaciji s mediteranskim začinima kao što je ružmarin ili lovorov list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo