Velika razlika između orade i brancina vidljiva je na njihovom vanjskom izgledu te se one lako raspoznaju. Orada je riba širokog, plosnatog tijela modro-zeleno-sive boje te na svojem bokovima ima smeđe pruge. Brancin može dosegnuti duljinu čak od jedan metar i postići masu od 14 kilograma. Krupnija glava s tamnim mrljama i tijelo olovno-sive boje glavne su karakteristike njegovog izgleda.
Obje ribe sadrže približno jednak udio proteina, ali razlika između orade i brancina može se zamijetiti u postotku masti jer orada sadrži dva puta više masti. Bogate su vitaminima B kompleksa (riboflavin, niacin, tiamin, pantotenska kiselina, vitamin B6, vitamin B9) i vitaminom A. Mineralni sastav približno je jednak u udjelu fosfora, željeza i cinka, ali značajna razlika između orade i brancina primijeti se u udjelu magnezija, selena i kalija jer brancin sadrži veće udjele tih mineralnih tvari.
Orada i brancin su ribe male kalorijske vrijednosti, a njihovom konzumacijom možemo zadovoljiti dnevne potrebe za omega-3 masne kiseline koje posjeduju i protuupalni učinak. Povećavanjem zastupljenosti bijele ribe u našoj prehrani povoljno utječe na zdravlja. Brancin pomaže u snižavanju rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti, snižava krvni tlak i razinu lošeg kolesterola. Zbog kombinacije mineralnih tvari i masnih kiselina pridonosi normalnom radu mozga (poboljšavanje raspoloženja, smanjuje rizik za depresiju) i pridonosi poboljšanju vida. Orada zbog svog dobrog sastava vitamina B kompleksa povoljno utječe na sintezu crvenih krvnih stanica i DNA molekula. Također zbog mineralnog sastava utječe na normalan rad hormona štitne žlijezde.
Nema velike razlike između orade i brancina prilikom određivanja svježine ribe. Važno je da prilikom kupnje obratite pažnju na oči. Oči ribe moraju biti bistre i sjajne, a tijelo vlažno i čvrsto. Naravno riba ne smije imati neugodan miris. Trebaju se čuvati na niskim temperaturama, ako se brzo priprema onda je to do minus jedan stupanj, a ako je riječ o kasnijoj upotrebi najbolje je smrznuti ribu na minus 18 °C.
Orada i brancin se mogu pripremiti na različite načine, ali za razliku od brancina orada je izvrsna za pečenje na žaru ili prženje i može se dobro filetirati.
Brancin je moguće pripremati kao riblju juhu, peći u pećnici ili jednostavno pripremiti na lešo. Obje ribe idealno idu uz povrće i u kombinaciji s mediteranskim začinima kao što je ružmarin ili lovorov list.