Valjušci su zapravo njoki koji se mogu pronaći u mnogim sjevernotalijanskim kuhinjama i vjerojatno je ono što većina nas zapravo zna kao njoke. Pravi se miješanjem pire krumpira s brašnom i jajima kako bi se dobilo gusto škrobno tijesto za tjesteninu. Ovo tijesto se razvalja u užad, a zatim se reže na pojedinačne grumenčiće prije nego što se kuha. Njoki od krumpira idealno bi trebali imati laganu, proljetnu teksturu, a izvrsni su posluženi u jednostavnom umaku. Koja je onda razlika između njoki i valjušci?
Isto tako njoki i valjušci se mogu izraditi i od griza koji se kuha slično kao palenta kuhanjem žitarica s mlijekom ili vodom. Kuhana kaša se raširi na pleh da se ohladi i stvrdne, a zatim se reže na kolute. Njoke se dodaju u lonac za kuhanje zajedno s maslacem, zatim peku dok ne postanu pjenušavo. Tako se pripremaju njoki, ali i valjušci. Dakle razlika između njoki i valjuška je samo u imenu.