Zelena leća ima dvije vrste: francusku zelenu sortu ili du Puy, koje su dosta slične. Zelena leća ima tamnozelenu boju koja je sjajna, a okus je jači od one crvene leće. Zelena leća skuplja je od crvene leće, a i od bilo koje druge sorte.
S druge strane, iako se zove crvena leća, zapravo je narančaste boje. Mnogo je rjeđa od zelene leće, a zapravo se može naći gotovo samo na indijskim ili bliskoistočnim tržištima.
Općenito je poznata pod imenom 'mansoor', što je njezino indijsko ime. Postoji nekoliko vrsta crvene leće, uključujući grimiznu, sitnu zlatnu i kanarinsko zlato.
Leća se može prodavati cijela ili razdijeljena, a možete je kupiti i u konzervi. Crvena leća, kad se dugo kuha, razbit će se u komadiće, jer su ljuske uklonjene. Zbog te je činjenice crvena leća dobra za zgušnjivače variva. Zelena leća, za razliku od crvene, tijekom kuhanja zadržava svoj oblik. Ima i vrlo intenzivan okus.