Puretina u umaku od vrhnja i senfa jedan je od zahtjevnijih načina pripreme purećeg batka. Ovo glavno jelo idealno je za sve prigode. Iako za ovo jelo treba puno vremena, priprema je nešto zahtjevnija, trud se na kraju isplati jer dobit ćete ukusno jelo, a puninu ukusu dat će umak od vrhnja i senfa.
Puretina u umaku od vrhnja i senfa sastojci:
- 25 dkg senfa
- 2.5 kg purećih bataka
- 2 žlice meda
- pola žličice soli
- pola žličice sjemenka kima
- žličica suhog kopra
- pola žličice sušene majčine dušice
- prstohvat papra
- 2,5 dcl slatkog vrhnja
- žlica glatkog brašna
Puretina u umaku od vrhnja i senfa priprema:
U posudi izmiješajte senf, med, sol, vodu, kopar, majčinu dušicu, kim i papar. Izmiješajte i stavite na to puretinu. Dodajte još soli i papra prema želji.
Sve zajedno kuhajte na jakoj vatri oko 5 do 6 sati.
Pureće batke nakon kuhanja stavite na toplo, a voda u kojoj se kuhala puretina neka ostane.
U drugoj posudi umutite kiselo vrhnje i brašno te u tu smjesu dodajte pola litre tekućine u kojoj se kuhala puretina.
Kuhajte na laganoj temperaturi i neprestalno miješajte kako se ne bi napravile grudice.
Kada je umak kuhan začinite ga sa soli i paprom prema želji. Puretina u umaku od vrhnja i senfa je spremna za posluživanje.