Pureći savitak sa zelenim šparogama i divljom rižom
Odstranimo meso na toplo i u tavici sortiramo sitno kosani poriluk oko pet minuta da uvene i podlijemo vodom i suhim martinijemSASTOJCI:
- 160g purećih prsa
- 1/2 vez svježeg bosiljka
- 20g pinjola
- 5cl maslinovog ulja
- 20g oštrog brašna
- 30g poriluka (bijeli dio)
- 3cl bijelog martinija
- 120g zelenih šparoga
- 50g divlje riže
- 30g maslaca
- 20g soli
- 2g papar mix zrno
- 15g cherry rajčica
- vlasac cvijet 1kom
- bosiljak list svježi 1kom
PRIPREMA:
Pureća prsa narežemo na centimetar debele odreske, svaki po 160g. Preko odreska stavimo vrećicu i batom polupamo svaki odrezak posebno. Žilice odstranimo s nožem, premažemo s «pestom» , posolimo i posipamo paprom; zarolamo odreske kao savijaču i probodemo s čačkalicom s svake strane.
Priprema pesta: u posudu stavimo maslinovo ulje, svježe oprane listove bosiljka i pinjole koje možemo kupiti u dućanima koje prodaju začine i mirodije. Sve sastojke miksamo u grubo s štapnim mikserom. Umjesto pinjola možemo u zamjenu poslužiti suhe bademe.
U tavici zagrijemo mas. ulje i popečemo savitke koje smo prethodno uvaljali u brašno sa svih strana do zlatne boje. Odstranimo meso na toplo i u tavici sortiramo sitno kosani poriluk oko pet minuta da uvene i podlijemo vodom i suhim martinijem. Kad zakipi vratimo savitke natrag u tavu i pirjamo oko 15minuta na laganoj vatri.
U međuvremenu u slanoj kipućoj vodi blanširamo oko minute oguljene šparoge .Pohranimo ih na toplo i u toj istoj vodi kuhamo rižu koja se kuha oko dvadeset minuta.
Savitke izvadimo iz umaka koji dalje reducira., izvadimo iz njih čačkalice te ih narežemo na oko dva cm debljine u koso. Umak miksamo štapnim mikserom te ga odmah vrućeg podlijemo na tanjur i stavimo ga na savitak od kojeg smo dobili četiri komada. Kuhanu rižu koju smo oprali hladnom vodom sortiramo na maslacu i posolimo. S žlicom stavimo na tanjur rižu i pored nje šparoge koje smo također pripremili na isti način kao rižu.
Dekoriramo sa cherry rajčicom koju smo prerezali na križ na vrhu i umetnemo list bosiljka. Cvijet vlasca zdrobimo u ruci i posipamo po šparogama.
Serviramo vruće.
Uz to možemo poslužiti srca puterice s mas uljem i sokom
limuna.
Poslužimo rashlađeni polusuhi sauvignion.