Pureća prsa s portugalskim umakom
Pureće meso narežite na ploške i poslužite s umakomSASTOJCI:
- 600 g purećih prsa
- malo soli
- svježe mljeveni papar
- nešto sjeckane kadulje i bosiljka
- 1 žlica oštrog senfa
- 2 žlice ulja
SASTOJCI UMAK:
- 1 žlica ulja
- 1 manja glavica luka
- 1,25 dl bijelog vina
- 1 češanja češnjaka
- 500 g rajčica
- sol i papar
- 1 žlica sjeckanog peršina
PRIPREMA:
Pureća prsa očistite od kože I žilica. Sjeckanu kadulju I bosiljak pomiješajte sa senfom, solju, paprom i uljem pa tom smjesom premažite meso. Pokriveno neka odstoji 1 sat. Rajčice ofurite vrućom vodom, ogulite i očistite od sjemenki pa ih narežite na kockice. Oguljeni luk narežite narežite na kockice, a češnjak zgnječite. U tavi na zagrijanome ulju staklasto popržite luk. Dolijte bijelo vino, dodajte češnjak i zakuhajte. Neka kuha se umak ne reducira na polovicu, zatim odmaknite od vatre.
U drugoj tavi, na 2 žlice dobro ugrijanog ulja, popržite pureća prsa sa svake strane oko 10 do 12 minuta (meso treba izgledati kao pečeni odrezak). Meso izvadite i još 10 minuta pecite u pećnici ugrijanoj na 200° C. Potom ga odložite na toplo. U sok preostao nakon pečenja mesa dodajte umak od luka, zatim i kockice rajčice. Umak zakuhajte, začinite solju i paprom te dodajte sjeckani peršin. Pureće meso narežite na ploške i poslužite s umakom. Uz ovo jelo prijat će i pirjana riža.