Punjeni svinjski but s nadjevom od brusnica i slanine je nešto što će vas sigurno oduševiti. Pogledajte kako se priprema punjeni svinjski but.
Sastojci za punjeni svinjski but:
- 1 kg svinjskog buta bez kosti
- 1 žličica morske soli
Nadjev od brusnica:
- 400 g dimljene slanine
- 50 g suhih brusnica
- ljutika
- 3 češnja češnjaka
- 3 grančica svježeg timijana
- žličica sjemena komorača
- žličica mljevenog cimeta
- žličica mljevenog đumbira
- sol papar
Izrada nadjeva od brusnica:
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. U tavu dodajte dimljenu slaninu, sušene brusnice, ljutiku narezanu na kockice, češnjak, listiće majčine dušice i lagano zgnječene sjemenke komorača te lagano pirjajte 10 minuta uz stalno miješanje. Kad je nadjev kuhan, dodajte mljeveni cimet i đumbir, miješajte još minutu. Provjerite okus prije dodavanja soli i mljevenog crnog papra, a zatim ostavite sa strane da se ohladi.
Punjenje svinjskog buta bez kostiju:
Zagrijte pećnicu na 250°C. Počnite pripremati svinjski but zarezivanjem kože. Najprije vrlo oštrim nožem probušite kožu posvuda pokretima poput uboda, pazeći da ne dopustite da nož prodre u meso, samo u kožu i masnoću. Vrlo oštrim nožem pažljivo zarežite sloj masnoće, blizu mesa, ali ne zarežite u meso! Zarežite ravno kroz sloj masnoće i kože. Tako ćete formirati preklop kože na vrhu mesa, gdje ćete staviti nadjev.
Stavite nadjev u sloj preko mesa, ostavljajući područje od 2,5 cm oko ruba bez nadjeva. Sada povucite dio kože i omotajte ga natrag oko mesa kako biste formirali čvrstu rolu. Svežite punjeni svinjski but zajedno, pričvrstite ga koncem.
Postavite rešetku za pečenje na dno kalupa za pečenje i stavite svinjski komad na vrh rešetke. Natrljajte kožu 1 žličicom soli i posipajte malo crnog papra. Punjeni svinjski but stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 250°C 30 minuta da se meso zapeče i koža postane hrskava. Zatim smanjite pećnicu na 180°C i pecite punjeni svinjski but, ostavljajući 45 minuta.