Jela sa svinjetinom /

Recept za glavno jelo punjeni svinjski but

Image
Foto: Pixabay

Punjeni svinjski but sa slaninom i nadjevom od brusnica je pečenje fantastičnog okusa koje se jednostavno priprema. Punjeni svinjski but je odlično jelo za nedjeljni ručak.

1.9.2022.
16:48
Pixabay
VOYO logo

Punjeni svinjski but s nadjevom od brusnica i slanine je nešto što će vas sigurno oduševiti. Pogledajte kako se priprema punjeni svinjski but.

Sastojci za punjeni svinjski but:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 kg svinjskog buta bez kosti
  • 1 žličica morske soli

Nadjev od brusnica:

  • 400 g dimljene slanine
  • 50 g suhih brusnica
  • ljutika
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 grančica svježeg timijana
  • žličica sjemena komorača
  • žličica mljevenog cimeta
  • žličica mljevenog đumbira
  • sol papar

Izrada nadjeva od brusnica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. U tavu dodajte dimljenu slaninu, sušene brusnice, ljutiku narezanu na kockice, češnjak, listiće majčine dušice i lagano zgnječene sjemenke komorača te lagano pirjajte 10 minuta uz stalno miješanje. Kad je nadjev kuhan, dodajte mljeveni cimet i đumbir, miješajte još minutu. Provjerite okus prije dodavanja soli i mljevenog crnog papra, a zatim ostavite sa strane da se ohladi.

Punjenje svinjskog buta bez kostiju:

Zagrijte pećnicu na 250°C. Počnite pripremati svinjski but zarezivanjem kože. Najprije vrlo oštrim nožem probušite kožu posvuda pokretima poput uboda, pazeći da ne dopustite da nož prodre u meso, samo u kožu i masnoću. Vrlo oštrim nožem pažljivo zarežite sloj masnoće, blizu mesa, ali ne zarežite u meso! Zarežite ravno kroz sloj masnoće i kože. Tako ćete formirati preklop kože na vrhu mesa, gdje ćete staviti nadjev.

Stavite nadjev u sloj preko mesa, ostavljajući područje od 2,5 cm oko ruba bez nadjeva. Sada povucite dio kože i omotajte ga natrag oko mesa kako biste formirali čvrstu rolu. Svežite punjeni svinjski but zajedno, pričvrstite ga koncem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavite rešetku za pečenje na dno kalupa za pečenje i stavite svinjski komad na vrh rešetke. Natrljajte kožu 1 žličicom soli i posipajte malo crnog papra. Punjeni svinjski but stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 250°C 30 minuta da se meso zapeče i koža postane hrskava. Zatim smanjite pećnicu na 180°C i pecite punjeni svinjski but, ostavljajući 45 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo