Jela sa svinjetinom /

Recept za glavno jelo punjeni svinjski but

Image
Foto: Pixabay

Punjeni svinjski but sa slaninom i nadjevom od brusnica je pečenje fantastičnog okusa koje se jednostavno priprema. Punjeni svinjski but je odlično jelo za nedjeljni ručak.

1.9.2022.
16:48
Pixabay

Punjeni svinjski but s nadjevom od brusnica i slanine je nešto što će vas sigurno oduševiti. Pogledajte kako se priprema punjeni svinjski but.

Sastojci za punjeni svinjski but:

  • 1 kg svinjskog buta bez kosti
  • 1 žličica morske soli

Nadjev od brusnica:

  • 400 g dimljene slanine
  • 50 g suhih brusnica
  • ljutika
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 grančica svježeg timijana
  • žličica sjemena komorača
  • žličica mljevenog cimeta
  • žličica mljevenog đumbira
  • sol papar

Izrada nadjeva od brusnica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. U tavu dodajte dimljenu slaninu, sušene brusnice, ljutiku narezanu na kockice, češnjak, listiće majčine dušice i lagano zgnječene sjemenke komorača te lagano pirjajte 10 minuta uz stalno miješanje. Kad je nadjev kuhan, dodajte mljeveni cimet i đumbir, miješajte još minutu. Provjerite okus prije dodavanja soli i mljevenog crnog papra, a zatim ostavite sa strane da se ohladi.

Punjenje svinjskog buta bez kostiju:

Zagrijte pećnicu na 250°C. Počnite pripremati svinjski but zarezivanjem kože. Najprije vrlo oštrim nožem probušite kožu posvuda pokretima poput uboda, pazeći da ne dopustite da nož prodre u meso, samo u kožu i masnoću. Vrlo oštrim nožem pažljivo zarežite sloj masnoće, blizu mesa, ali ne zarežite u meso! Zarežite ravno kroz sloj masnoće i kože. Tako ćete formirati preklop kože na vrhu mesa, gdje ćete staviti nadjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavite nadjev u sloj preko mesa, ostavljajući područje od 2,5 cm oko ruba bez nadjeva. Sada povucite dio kože i omotajte ga natrag oko mesa kako biste formirali čvrstu rolu. Svežite punjeni svinjski but zajedno, pričvrstite ga koncem.

Postavite rešetku za pečenje na dno kalupa za pečenje i stavite svinjski komad na vrh rešetke. Natrljajte kožu 1 žličicom soli i posipajte malo crnog papra. Punjeni svinjski but stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 250°C 30 minuta da se meso zapeče i koža postane hrskava. Zatim smanjite pećnicu na 180°C i pecite punjeni svinjski but, ostavljajući 45 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo