Punjeni stari kruh klasičan je recept od kockica kruha, pirjanog luka, celera i maslaca. Ovaj nadjev je jednostavan za izradu i savršeno se uklapa u svako glavno jelo. Punjeni stari kruh odlično je predjelo ili međuobrok.
Sastojci za punjeni stari kruh:
- ¼ šalice maslaca
- luk narezan na kockice
- 3 stabljike celera nasjeckane
- 3 grančice svježeg timijana
- 1/2 kg kruha na kockice
- 2 šalice pilećeg temeljca
- 1/2 soli
- papar
Punjeni stari kruh priprema:
Narežite kruh na kocke od i rasporedite ga u lim za pečenje. Ostavite kruh da se osuši 3-12 sati. Posudu za pečenje namažite maslacem. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Rastopite maslac u velikoj tavi s teškim dnom na srednje laganoj vatri.
U tavu dodajte luk, celer i listove svježeg timijana. Začinite prstohvatom soli i papra. Pirjajte povrće dok lagano ne omekša, oko 7 minuta. Stavite kockice kruha u veliku zdjelu za miješanje. Dodajte pirjano povrće i još jedan prstohvat soli i papra. Dobro pomiješajte.
Dodajte pileći temeljac, 1 šalicu po jednu, i miješajte dok se kockice kruha potpuno ne navlaže. Želite da kruh bude mokar i omekšan, ali ne natopljen tekućinom ili mokar. Ne smijete koristiti svu tekućinu.
Pripremljeni nadjev izlijte u pripremljenu posudu za pečenje i prekrijte folijom. Pecite poklopljeno na 180 stupnjeva Celzijusa 40 minuta. Skinite foliju i pecite još 15-20 minuta, odnosno dok vrh ne porumeni. Upravo ste pripremili punjeni stari kruh na potpuno novi način.