Punjeni pileći file je super glavno jelo za blagdane ili veća obiteljska okupljanja. Koji sastojci su potrebni za punjeni pileći file?
Punjeni pileći file sastojci:
- 3 velika pileća prsa
- 3/4 žličice soli
- pola žličice crnog papra
- pola žličice češnjaka u prahu
- pola žličice paprike
- 1,5 žlica maslinovog ulja
Za nadjev za punjeni pileći file:
- 100 g krem sira
- 1 žlica majoneze
- 2 režnja češnjaka
- 1/4 žličice soli
- 1,5 šalice mladog lišća špinata, nasjeckanog
- 1/4 šalice mozzarella sira
- 1/4 šalice parmezana
Kako se priprema punjeni pileći file?
Zagrijte pećnicu na 220˚C s rešetkom u sredini. U zdjeli za miješanje vilicom zgnječite krem sir, majonezu i češnjak pa umiješajte mozzarellu, parmezan i nasjeckane listove špinata dok se ne sjedine. Položite piletinu na ravnu površinu i izrežite prorez do 3/4 bez rezanja do kraja. Napunite svaka pileća prsa s 1/3 smjese i začepite vodoravno čačkalicom. Začinite izvana pilećih prsa sa 3/4 žličice soli, pola žličice papra, pola žličice češnjaka u prahu i pola žličice paprike ili začinite po želji.
Zagrijte 1,5 žlice maslinovog ulja u tavi otpornoj na pećnicu, poput željezne, ili velikoj tavi s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte punjeni pileći file i pirjajte 4 minute sa svake strane dok ne porumeni sa svake strane. Okrenite drugi put i odmah premjestite tavu u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite 10-15 minuta. Odmorite piletinu 5 minuta prije rezanja. Žlicom prelijte sok na punjeni pileći file za posluživanje.