Kako se priprema glavno jelo punjeni pileći file?
Punjeni pileći file je super glavno jelo za blagdane ili veća obiteljska okupljanja. Koji sastojci su potrebni za punjeni pileći file?
Punjeni pileći file sastojci:
3 velika pileća prsa
3/4 žličice soli
pola žličice crnog papra
pola žličice češnjaka u prahu
pola žličice paprike
1,5 žlica maslinovog ulja
Za nadjev za punjeni pileći file:
100 g krem sira
1 žlica majoneze
2 režnja češnjaka
1/4 žličice soli
1,5 šalice mladog lišća špinata, nasjeckanog
1/4 šalice mozzarella sira
1/4 šalice parmezana
Kako se priprema punjeni pileći file?
Zagrijte pećnicu na 220˚C s rešetkom u sredini. U zdjeli za miješanje vilicom zgnječite krem sir, majonezu i češnjak pa umiješajte mozzarellu, parmezan i nasjeckane listove špinata dok se ne sjedine. Položite piletinu na ravnu površinu i izrežite prorez do 3/4 bez rezanja do kraja. Napunite svaka pileća prsa s 1/3 smjese i začepite vodoravno čačkalicom. Začinite izvana pilećih prsa sa 3/4 žličice soli, pola žličice papra, pola žličice češnjaka u prahu i pola žličice paprike ili začinite po želji.
Zagrijte 1,5 žlice maslinovog ulja u tavi otpornoj na pećnicu, poput željezne, ili velikoj tavi s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte punjeni pileći file i pirjajte 4 minute sa svake strane dok ne porumeni sa svake strane. Okrenite drugi put i odmah premjestite tavu u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite 10-15 minuta. Odmorite piletinu 5 minuta prije rezanja. Žlicom prelijte sok na punjeni pileći file za posluživanje.