Recept i priprema /

Pikantni punjeni luk sa mljevenim mesom kao glavno jelo

Image
Foto: Pixabay

Meki, karamelizirani punjeni luk pečen u pećnici s mljevenom janjetinom i kremastim grčkim jogurtom je prava delicija koju morate probati. Kako napraviti jelo punjeni luk?

1.9.2022.
16:14
Pixabay
VOYO logo

Punjeni luk je nešto što morate uvesti u svoju kuhinju, ako volite začinjenu hranu. Evo kako se priprema punjeni luk.

Sastojci za punjeni luk:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 4 vrlo velike glavice luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice soka od nara

Za nadjev za punjeni luk:

  • 50 g grčkog jogurta
  • 50 g svježih krušnih mrvica
  • 400 g mljevenog mesa
  • 1 jaje, tučeno
  • 1 žličica mljevene pimente
  • pola žličice mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • pola malog pakiranja metvice, nasjeckane
  • pola manjeg pakiranja peršina, nasjeckanog

Kako se priprema punjeni luk?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odrežite same vrhove luka. Napravite rez na svakom, od vrha do korijena, zatim još 0,5 cm uzduž. Zakuhajte posudu s vodom i dodajte luk. Kuhajte 10 minuta, izvadite iz vode i ostavite da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 200°.

Kada se luk dovoljno ohladi za rukovanje, pažljivo ogulite i ostavite vanjske slojeve sa strane. Želite oko 12-16 velikih slojeva ukupno, koji će postati vanjska ovojnica za nadjev.

Sve sastojke za nadjev pomiješajte u zdjeli i dobro začinite. Oblikujte 12-16 ovalnih mesnih okruglica. Stavite svaki na sloj luka i zarolajte da dobijete nešto što izgleda kao mali, oguljeni luk.

Ulijte pola maslinovog ulja u veliku, plitku zdjelu ili lim za pečenje, pa posložite sav punjeni luk u jednom sloju. Prelijte preostalim uljem i pecite 45 minuta. Premažite melasom i pecite još 15-20 minuta dok ne postane stvarno mekano. Poslužite punjeni luk s rižom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo