Punjeni luk je nešto što morate uvesti u svoju kuhinju, ako volite začinjenu hranu. Evo kako se priprema punjeni luk.
Sastojci za punjeni luk:
- 4 vrlo velike glavice luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice soka od nara
Za nadjev za punjeni luk:
- 50 g grčkog jogurta
- 50 g svježih krušnih mrvica
- 400 g mljevenog mesa
- 1 jaje, tučeno
- 1 žličica mljevene pimente
- pola žličice mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1 žličica mljevenog korijandera
- pola malog pakiranja metvice, nasjeckane
- pola manjeg pakiranja peršina, nasjeckanog
Kako se priprema punjeni luk?
Odrežite same vrhove luka. Napravite rez na svakom, od vrha do korijena, zatim još 0,5 cm uzduž. Zakuhajte posudu s vodom i dodajte luk. Kuhajte 10 minuta, izvadite iz vode i ostavite da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 200°.
Kada se luk dovoljno ohladi za rukovanje, pažljivo ogulite i ostavite vanjske slojeve sa strane. Želite oko 12-16 velikih slojeva ukupno, koji će postati vanjska ovojnica za nadjev.
Sve sastojke za nadjev pomiješajte u zdjeli i dobro začinite. Oblikujte 12-16 ovalnih mesnih okruglica. Stavite svaki na sloj luka i zarolajte da dobijete nešto što izgleda kao mali, oguljeni luk.
Ulijte pola maslinovog ulja u veliku, plitku zdjelu ili lim za pečenje, pa posložite sav punjeni luk u jednom sloju. Prelijte preostalim uljem i pecite 45 minuta. Premažite melasom i pecite još 15-20 minuta dok ne postane stvarno mekano. Poslužite punjeni luk s rižom.