Punjeni krumpir možete poslužiti kako prilog ili glavno jelo. Kako se priprema punjeni krumpir?
Sastojci za punjeni krumpir:
- 6 srednje rumenih krumpira, opranih i osušenih
- 2 šalice naribanog sira
- 3/4 šalice kuhane slanine
- 2 žlice maslaca
- 1,5 šalica kiselog vrhnja
- 1/4 šalice ribanog luka
- 1/4 šalice nasjeckanog zelenog luka
- pola žličice soli
- 1/4 žličice svježe mljevenog papra
Upute za punjeni krumpir:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pokapajte krumpir uljem kanole i pospite košer soli. Stavite krumpir na središnju rešetku u pećnici. Pecite 1 sat ili dok ne bude gotovo (zabodite nož u krumpir da provjerite je li pečen). Izvadite krumpir iz pećnice i ohladite na rešetki za pečenje.
Kada je krumpir lak za rukovanje, ovalno zarežite koru i izvadite. Izdubite unutrašnjost krumpira pomoću žlice i stavite u zdjelu za miješanje. Dodajte maslac i izmiksajte gnječilicom za krumpir.
Dodajte 1,5 šalicu sira, slaninu, kiselo vrhnje, naribani luk, sol i papar dobro promiješajte. Kušajte, prilagodite začine. Malom žličicom stavite smjesu u ljuske krumpira pazeći da ne bude previše. Stavite u vatrostalnu posudu, prekrijte folijom i zagrijte u pećnici zagrijanoj na 350 stupnjeva 15 minuta. Maknite foliju i pospite punjeni krumpir preostalim sirom. Zagrijte punjeni krumpir dok se sir ne otopi. Poslužite krumpir s kiselim vrhnjem, nasjeckanim mladim lukom i dodatkom slanine.