Lignje su jednostavno i ukusno predjelo pržene u tavi ili dubokom ulju i poslužene s kriškama limuna. Pripremite punjene lignje i poslužite ih za ručak.
Punjene ligne sastojci:
- 2 kilograma lignji, očišćenih
- pola žlice paste od rajčice
- pola šalice suhog vina, bijelog ili crnog
- pola šalice maslinovog ulja
- 1 srednji luk, sitno nasjeckan
- 2 do 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1/4 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
- 2,5 šalice vode
- pola šalice riže
- 1 žličica soli
- pola žličice papra
Recept za punjene lignje:
Lignjama odrežite krake s tijela i nasjeckajte ih na sitne komadiće. U zdjeli srednje veličine pomiješajte pastu od rajčice s vinom dok ne postane glatka. Zagrijte pećnicu na 180°C. Slijedi ostatak recepta za punjene lignje.
U veću tavu dodajte maslinovo ulje i popirjajte luk, češnjak i polovicu nasjeckanih pipaka. Kad je luk omekšao i sve se kuhalo na pari, umiješajte mješavinu vina i paste od rajčice. Umiješajte peršin i kuhajte dok se smjesa malo ne zgusne. Dodajte pola vode i pustite da zavrije.
Umiješajte rižu, ugasite vatru, poklopite i pričekajte da se riža proširi ili oko 15 minuta. Dodajte sol i papar, kušajte i prilagodite ako je potrebno. Malom žličicom napunite cjevčice lignji nadjevom od riže. Nabodite vrh jednom ili vise čačkalica da se čvrsto zatvore i stavite u tepsiju. Ponovite postupak s preostalim lignjama i nadjevom.
Eventualne ostatke nadjeva pomiješajte s odvojenim nasjeckanim kracima i preostalom vodom te smjesu dodajte na punjene lignje. Pecite lignje 1 sat i 10 minuta. Prije posluživanja pažljivo izvadite čačkalice. Ovaj recept za punjene lignje završava ovdje.