Sezona šparoga je tijekom proljeća tako da je to odlično vrijeme za pripremu proljetnog rižota od šparoga.
Sastojci potrebni za pripremu proljetnog rižota od šparoga su:
- 4 šalice pilećeg temeljca
- 2 žličice maslinovog ulja
- luk, nasjeckani
- 1 šalica riže
- 60 ml suhog bijelog vina
- 350 g šparoga, odrezanih krajeva
- 2 žličice svježeg soka od limuna
- nasjeckani svježi peršin
- svježe naribani parmezan
- sol, papar
Upute za pripremu proljetnog rižota od šparoga:
U većem loncu zagrijte pileći temeljac. Kad prokuha držite na laganoj vatri. U drugom većem loncu zagrijte ulje i dodajte luk. Pirjajte 3 do 4 minute.
Dodajte rižu; dobro promiješajte tako da riža bude svuda obložena i pirjajte dok riža ne postane malo prozirna, oko 2-3 minute. Dodajte vino i miješajte dok se ne upije.
Dodajte punu kutlaču temeljca koji se kuha; promiješajte i pričekajte dok se ne upije prije dodavanja još jedne kutlače lagano i gotovo stalno miješajući.
Nastavite s ovim postupkom dok riža ne postane kremasta, mekana na zalogaj, ali malo čvrsta u sredini.
Dodajte šparoge zajedno sa zadnjom žlicom juhe i nastavite kuhati 5 minuta, ukupno vrijeme bi trebalo biti oko 25-30 minuta od kada ste započeli s pripremom.
Kad se skoro sva tekućina upije, maknite s vatre i umiješajte limunov sok, peršin i parmezan.