Ovo proljetno varivo je zapravo jedan pileći povrtni gulaš nadahnut proljećem s bisernim kus-kusom, mladim krumpirićima, mladim mrkvama, graškom i špinatom. Saznajte kako se priprema proljetno varivo.
Proljetno varivo sastojci:
- 4 žlice maslinovog ulja
- 500 g pilećih bataka bez kostiju i kožice, narezanih na komade
- 2 žlice brašna
- 1 luk, izrezan na 8 kolutova
- 200 g mrkve, dijagonalno narezane na komade
- 6 režnjeva češnjaka nasjeckanih
- 120 ml bijelog vina
- 250 g krumpira, narezanog na četvrtine
- 2 lista lovora
- 900 ml pilećeg temeljca
- 250 ml vode
- 130 grama smrznutog graška
- 10 dkg kus kusa
- šaka mladog špinata
- svježi nasjeckani peršin
- sol i svježi crni papar
Kako se priprema ovo proljetno varivo?
Pospite piletinu s brašnom, soli i paprom po ukusu. Stavite na stranu. Zagrijte ulje u velikoj pećnici na srednje jakoj vatri, kada je ulje vruće, dodajte piletinu i pecite dok ne porumeni, oko 6-8 minuta.
Dodajte luk, mrkvu i češnjak u proljetno varivo. Ulijte vino uz miješanje i struganje kako biste olabavili posmeđene komadiće s dna pećnice. Kuhajte povrće uz povremeno miješanje 3-4 minute ili dok ne počne omekšavati.
Dodajte krumpir, lovorov list, pileću juhu i vodu. Začinite solju i paprom, po ukusu. Pustite da zakipi, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 30 minuta.
Dodajte kus-kus, pojačajte temperaturu na srednju temperaturu i kuhajte nepoklopljeno dok kus-kus ne omekša, oko 15 minuta. Tekućina će se malo smanjiti.
Umiješajte špinat i grašak u proljetno varivo. Odbacite lovorov list i umiješajte peršin. Poslužite proljetno varivo odmah ili ohladite na sobnoj temperaturi pa 3-4 dana u hladnjaku.