Šećer u pekmezima djeluje kao prirodni konzervans. Proizvodi s visokim sadržajem šećera imaju mnogo duži rok trajanja od onih s malo ili bez dodatnog šećera. To znači da voćni maslac s niskim sadržajem šećera neće trajati toliko dugo u vašoj smočnici kao džem napravljen s punim sadržajem šećera. Voće konzervirano u laganom sirupu neće izdržati tako dugo kao ono konzervirano u teškom sirupu.
To znači da staklenke pekmeza napravljene s alternativnim zaslađivačima i medom neće trajati tako dugo kao one sa šećerom.
Šećer kao prirodni konzervans djeluje tako da apsorbira vlagu iz svega s čime je u kontaktu, uključujući zrak. Ako je staklenka otvorena, džem ili žele privući će vlagu što može omogućiti da kvasac ili drugi mikroorganizmi počnu rasti.
Podsjećamo, šećer pomaže pri stvrdnjavanju i čini da vaš pekmez dulje traje. Šećer je prirodni konzervans koji će vaš pekmez učiniti otpornim na kvarenje, barem neko vrijeme.