Odlučili ste napraviti ajvar, ali ne znate odrediti količinu. Pitate se koliko ispadne ajvara od 10 kg paprika. Od te količine paprike, ovisno o receptu koji imate u prosjeku može ispasti 13 staklenki od 40 dekagrama ajvara.
Donosimo vam recept za pripremu ajvara od kilograma crvene rog paprike koji možete sami prilagoditi ovisno o količini crvene paprike koju želite iskoristiti za ajvar.
Sastojci za izradu ajvara od kilogram crvene paprike:
- 1 kg crvenih rog paprika
- 2 patlidžana
- 4 češnja češnjaka
- 2 žličice šećera
- 2 žlice soka od limuna
- 4 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
Priprema ajvara:
Zagrijete pećnicu na 250 stupnjeva Celzijusa.
Na lim za pečenje stavite paprike, patlidžan i češnjak.
Pecite sve zajedno oko sat vremena. Tijekom pečenja jedanput okrenite povrće. Nakon toga stavite papriku u zdjelu i kada se ohladi maknite kožicu s paprike. Očistite papriku od jezgre i dodajte patlidžan te češnjak.
Sve miksajte u blemderu i kada dobijete glatku smjesu, začinite sa soli i paprom te limunovim sokom ili šećerom. Začine prilagodite vlastitom ukusu.
Stavite ajvar u staklenke, malo ga premažite maslinovim uljem. Čuvajte ajvar u hladnjaku.
Stoga ako od 10 kilograma paprike dobivamo 13 staklenki po 40 dekagrama, od kilogram crvene paprike dobit ćemo u prosjeku nešto manje od staklenke i pol ajvara.